umorzenie zaległości z FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 31 sty 2014, 14:58

Witam,
Od niedawna pracuje w FA i mam problem.
Dłużnik zwrócił się z prośbą o umorzenie zaległości wynikłych z tytułu wypłaconych świadczeń z FA osobie uprawnionej. Egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego nie jest skuteczna, więc zg. z art. 30 pkt. 1 mogę odmówić, ale pkt. 2 mówi, ze mogę umorzyć, rozłożyć na raty, gdy przemawia za tym trudna sytuacja rodzinna.
Pani Kierownik każe odmówić umorzenia, koleżanka zaś radzi, aby przed odmową wysłać wniosek do OWD celem sprawdzenia jego sytuacji. Z informacji jakie posiadam sytuacja jest zła i OWD to potwierdzi, ale i tak Pani kierownik stoi na stanowisku aby odmówić umorzenia. Szczerze mówiąc nie wiem, jak to ugryźć. Mam wszcząć postępowanie i skierować pismo do OWD celem sprawdzenia sytuacji a później i tak wydać decyzje odmowną?? Czy bez bawienia się w sprawdzenie od razu wydać decyzję, ale czy mi ktoś tego kiedyś nie zarzuci?
proszę o radę.
Pozdrawiam
~Agnieszka

Napisano: 31 sty 2014, 15:37

A kto podpisuje decyzję?
Jak Pani kierownik to czym się przejmujesz?

Prawidłowo powinnaś rozeznać się w sytułacji dochodowej i rodzinnej pana dłużnika. Tak na marginesie to wniosek o umorzenie z 30 ust. 1 rozpatruje OWD.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2014, 16:07

Nawet sądy odmawiają dłuznikom umorzeń poczytaj wyroki -bezdomnym i ze znacznym stopniem...
~just

Napisano: 31 sty 2014, 16:43

OK, dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Pozdrawiam
~Agnieszka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x