umowa kompleksowa na dorosłego syna wnioskodawczyni

Wybrane tematy:
Cheops przedłużenie dodatku energetycznego o co chodzi ??? zmieniamy decyzje? de do kwietnia? Nowe stawki DE od maja 2022 r. liczba rodzin
ODPOWIEDZ
Belizariusz
Praktykant
Zajmuję się: DM
Kontakt:

umowa kompleksowa na dorosłego syna wnioskodawczyni

Post autor: Belizariusz »

Mam taki problem. Umowa kompleksowa została zawarta z dorosłym synem wnioskodawczyni, z którym wspólnie zamieszkuje, gdyż Pani wcześniej nie regulowała rachunków za energię. Stąd zakład energetyczny wolał zawrzeć umowę z synem, który pilnuje opłacenia rachunków (oboje są przedstawicielami społeczności romskiej). Czy mogę przyznać dodatek energetyczny? Tym bardziej, że rodzina składa się z 8 osób. Za rachunki odpowiada się solidarnie. Chciałbym przyznać, by uniknąć posądzeń o dyskryminację, tym bardziej, że u mnie przyznaje się dodatek energetyczny jeśli np. wnioskodawcą dodatku mieszkaniowego jest mąż a umowa kompleksowa jest na żonę. W tym przypadku Pani jest wdową - a jej syn tak jak mówiłem pilnuje regulowania rachunków.
Sabinka
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne.
Kontakt:

Re: umowa kompleksowa na dorosłego syna wnioskodawczyni

Post autor: Sabinka »

Uważam, że brakuje podstawy, aby przyznać dodatek energetyczny w tym przypadku. Przepisy mówią wprost, komu przyznajemy dodatek energetyczny, a wydajemy pieniądze publiczne, nie swoje.
ODPOWIEDZ