Mam pytanie mam umowę o pracę kierowcy i jest napisane że kierowca krajowy i międzynarodowy, siedziba firmy Polska, kraje UE.
Czy taką sprawę wysyłacie do UW?
Przede wszystkim musisz mieć druk A1 Z ZUS. Tylko pracodawca może wydać Panu taki druk . Tam będzie napisane pod jakie ubezpieczenia Pan podlega. Jest to w wyjaśnieniach, które UW wysyłały.
Mam wniosek na 500+. Pan we wrześniu podjął prace jako kierowca międzynarodowy. Zrobiłam wezwanie o dostarczenie zaświadczenia A1 z ZUS. Jeśli nie dostarczy to wysyłam do wojewody bez tego czy pozostawiam wniosek bez rozpatrzenia? Zastanawiam się czy mogę pozostawić bez rozpatrzenia skoro nie jestem organem właściwym?
Ten druk A1 jest dla mnie zagadkowy. Nie widzę podstawy u siebie, aby taki druk wymagać od strony.
Jednak kiedyś wystąpiłam do pracodawcy o zaśw. A1 i pracodawca odpisał, że nie wyda i proszę sobie wzywać o to ZUS.
Wydaje mi się, że to wojewoda ma podstawę prawną do wymagania takiego zaświadczenia.
Diana, Aga39 zapytała forum a ja jej napisałem zgodnie z wiedzą udzieloną mi przez UW oraz jak też pisałem było to w pismach wyjaśniających "współpracę" pomiędzy urzędami. Z dostarczeniem od strony druku A1 nie miałem problemu do tej pory. Co podstawy prawnej, dla mnie ona jest zawarta w ustawie trzeba tylko sobie poszukać.