umowa zlecenie a etat - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 kwie 2024, 12:50

mamy osobę na umowę zlecenie, zgłoszona do ubezpieczeń, dostaliśmy informację, że podjęła zatrudnienie na pełen etat w tym miesiącu. Czy dobrze myślę, żeby Ją wyrejestrować z ubezpieczeń i zgłosić tylko do zdrowotnego (z dniem zawarcia umowy na etat). Dodam tylko, że w kwietniu będzie mieć wynagrodzenie poniżej minimalnego z racji tego, ze to niepełen miesiąc zatrudnienia ale to chyba bez znaczenia bo liczy się, że pełen etat czyli musi mieć co najmniej minimalne (za cały przepracowany miesiąc) czy dobrze myślę z tym ubezpieczeniem ?
OPS-kas.
Stażysta
Od: 06 lut 2019, 15:38
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 18 kwie 2024, 13:02

Myślę, że lepiej od maja zrobić przerejestrowanie, bo ZUS patrzy na to czy otrzymała minimalne wynagrodzenie w danym miesiącu. Tak samo przy funduszu pracy. Żeby się nie okazało, że przy kontroli będziecie musieli korekty robić i odsetki płacić. Dla pewności proponuję zadzwonić do ZUS na infolinię.
dolga
Referent
Od: 29 maja 2019, 15:06
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 18 kwie 2024, 13:34

właśnie tego się obawiam, napisałam już w tej sprawie na PUE ZUS i zobaczę co odpiszą
OPS-kas.
Stażysta
Od: 06 lut 2019, 15:38
Zajmuję się: księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem