literalny zapis ustawy jest dość jednoznaczny - uzysk i utrata, nie liczymy.
Wykładnia celowa części orzecznictwa idzie w kierunku by liczyć.
Ja nie liczę.
Za jaki drugi miesiąc żądasz zaświadczenia jak umowa jest JEDNO miesięczna??? Ludzie co za metody wy macie??zagubiona pisze:my doliczamy comiesięczną umowę zlecenie u tego samego pracodawcy, ponieważ miałam taką sytuację, że Pani przez ok. 6 m-cy była na takich umowach, nie byłam pewna czy powinnam brać dochód, przeszukując forum zdania były podzielone, więc zapytałam Panią prawnik o wyrażenie swojej opinii i ta powiedziała, że comiesięczna umowa zlecenie trwająca przez x czasu u tego samego pracodawcy, jest dochodem uzyskanym i powinnam zażądać od Pani zaświadczenia od pracodawcy za drugi miesiąc. Nie wiem czy to dobrze, zapewne takie rzeczy wyjdą przy ewentualnej kontroli!
Możesz wysłać wniosek do pracodawcy o udostępnienie danych. Z pytaniem na jaki okres były zawierane umowy.abc1 pisze:Ale jeśli osoba ma pracę /umowy zlecenie/ ale mówi, że ich nie doniesie bo wyrzucała je twierdzą, że są jej niepotrzebne. Pracowała już 10 miesięcy i umowa co miesiąc. /nadal/. Poproszono o przyniesienie zaświadczenia a zleceniodawca napisał, że pracuje od lutego 2016r. i co w tym przypadku umów nie widzę???? Liczyć czy nie taki dochód????
DobrzeIrk pisze:A jeżeli umowa zlecenie jest zwierana na tydzień? Nie ma ciągłości. np. we wrzesniu od 12 19 i od 22 do 28, pździernik od 3 do 18 itd itp.
Jest przerwa między nimi więc ciągłości nie ma. Czyli nie mam pełnego miesiąca za który mam brać dochód więc nie biorę ich pod uwagę? Dobrze myślę?
Kolejny raz zapytam bo Was nie rozumiem. Za jaki drugi miesiąc jak umowa jest JEDNO- miesięczna????zagubiona pisze:my doliczamy comiesięczną umowę zlecenie u tego samego pracodawcy, ponieważ miałam taką sytuację, że Pani przez ok. 6 m-cy była na takich umowach, nie byłam pewna czy powinnam brać dochód, przeszukując forum zdania były podzielone, więc zapytałam Panią prawnik o wyrażenie swojej opinii i ta powiedziała, że comiesięczna umowa zlecenie trwająca przez x czasu u tego samego pracodawcy, jest dochodem uzyskanym i powinnam zażądać od Pani zaświadczenia od pracodawcy za drugi miesiąc. Nie wiem czy to dobrze, zapewne takie rzeczy wyjdą przy ewentualnej kontroli!