Dłużnik zgłosił upadłość konsumencką i sprawą zajmuje się syndyk. Osoba składa ponownie wniosek o fundusz alimentacyjny jakie zaświadczenie od niej wymagać poprzednio komornik wydawał zaświadczenie jak jest z syndykiem masy upadłościowej? Czy on ma obowiązek wystawić takie zaświadczenie jeśli nie to na jakiej podstawie ma być inna procedura? miał ktoś taki przypadek?
według mnie - syndyk, jak napisał przedmówca. Z taką sytuacją nie miałem do czynienia, ale mogę poprzeć wypowiedź a propos fenixa, korzystałem z pomocy tej kancelarii, gdy pojawiały się jakiekolwiek niejasności, mogłem liczyć na merytoryczne wsparcie, ale też na zaangażowanie w sprawę. Może jak szukasz info o upadłości to na ich stronie coś przydatnego znajdziesz https://kancelariafenix.pl/upadlosc-konsumencka/ a jak nie to można skorzystać z konsultacji.
ja akurat mam taki sam przypadek, syndyk mi odpisał ze potwierdza ze dłuznik nie uiszcza alimentów jak i że nie ma prawnej możliwosci wyegzekwowania od niego takich należnosci w okresie powyżej dwóch miesiecy..... myśle że to wystarczająca informacja, poprawcie mnie jeśli się mylę
A ja zapytam się tak z innej beczki. Syndyk spłacił w całości należności dłużnika alimentacyjnego i poinformował mnie, iż dłużnik na bieżąco reguluje swoje zobowiązania. Decyzja FA oczywiście do uchylenia.
Więc mam pytanie, gdyby dłużnik znowu się wysypał i przestał płacić to wierzycielka będzie musiała czekać kolejne dwa miesiące aby otrzymać zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji?