Jest Pan doświadczonym więc mądrym człowiekiem, skoro identyfikuje się Pan z wiarą poprzez " Ja"- a nie z kościołem jako instytucją. Oczywiście jestem zdania, że pedofilia ( wątek nie tyle zbędny co ważki), powinna podlegać prawu Kodeksu Karnego i cywilnego bezwzględnie a nie tylko prawu kanonicznemu- ponieważ to doprowadziło do patologii tego zjawiska. Co do księży. No cóż, najgorzej jest w strukturze układów: proboszczowie, biskupi i wyżej ( nie poważam), nie uznaję też żeby można było mówić tam o tzw: powołaniu, to zawody,uprawiane profesje, stanowiska i nominacje.
Szanuję bardzo księży zakonnych. Znam osobiście gościa, który mówi 5 językami, mógłby na studiach wykładać i być spokojnym o rozwój swojej kariery a zapieprza na misji w Afryce ( u tych leniów). Widziałam, rozmawiałam, znam -jego przyjaciel jest egzorcystą, ten osiwiał w ciągu tygodnia po jednym z przypadków...ale ratuje dalej. I to są dla mnie przykłady ludzi którzy pod naporem islamskiego nazizmu nie upadną. Ja trzymam z takimi czyli nimi