upomnienie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 06 cze 2014, 11:01

ilo pozycjne są obecnie upomnienia nadal cztero czy może dwunastopozycyjne??
marta04

Napisano: 06 cze 2014, 11:06

Nie ma wzoru.
§ 4. 1. Wierzyciel przesyła zobowiązanemu upomnienie zawierające w szczególności:
1) nazwę wierzyciela i adres jego siedziby lub jego jednostki organizacyjnej;
2) datę wystawienia upomnienia;
3) nazwę lub nazwisko i imię zobowiązanego, do którego jest kierowane, adres jego siedziby lub miejsca zamieszkania oraz inne dane identyfikacyjne, o ile są znane wierzycielowi;
4) wskazanie:
a) wysokości i rodzaju należności pieniężnej, którą należy uiścić, oraz okresu, którego dotyczy,
b) rodzaju i wysokości odsetek z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej naliczonych na dzień wystawienia upomnienia oraz stawki tych odsetek, według której należy obliczyć dalsze odsetki,
c) sposobu zapłaty należności pieniężnej,
d) wysokości należnych kosztów upomnienia;
5) wezwanie do wykonania obowiązku z zagrożeniem skierowania sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego po upływie 7 dni od dnia doręczenia upomnienia;
6) pouczenie, że w przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego powstaje obowiązek uiszczenia kosztów egzekucyjnych, które zaspokajane są w pierwszej kolejności;
7) imię i nazwisko oraz stanowisko służbowe osoby upoważnionej do działania w imieniu wierzyciela.
2. Upomnienie może dotyczyć więcej niż jednej należności pieniężnej, jeżeli są one należne od tego samego zobowiązanego.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 11:21

rozumiem z tym, że dotychczas w ośrodku w którym pracuje wystawiało się za cały okres świadczeniowy 3 upomnienia w każdym po cztery pozycje co dało sumę 12 miesięcy świadczeniowych. A z tego co słyszałam w innym ośrodku natomiast wystawiają upomnienia 12 pozycje w sumie jedno upomnienie za cały okres świadczeniowy. I jak to się tez później ma do tytułów wykonawczych które są jedno albo czteropozycjne. Ze niby z całego upomnienia 12 pozycyjnego wystawiła się 3 tytuły wykonawcze??
Gość

Napisano: 06 cze 2014, 11:31

§ 9.3. W przypadku wystawienia tytułów wykonawczych obejmujących należności pieniężne objęte jednym upomnieniem, koszty upomnienia uwzględnia się w jednym z tych tytułów wykonawczych.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 11:57

czyli rozumiem , ze można wystawić jedno upomnienie zamiast trzech i później wystawić trzy tytuły wykonawcze do jednego upomnienia i koszt upomnienia zawrzeć w jednym z tych tytułów?
A można tak jak do tej pory wystawić trzy upomnienia i później trzy tytuły wykonawcze??
Gość

Napisano: 06 cze 2014, 12:05

"A można tak jak do tej pory wystawić trzy upomnienia"
A po co?

" później trzy tytuły wykonawcze??"
Zdaje się że po nowemu nie ma czteropozycyjnych TW, dostawiasz sobie tyle pozycji ile chcesz (po staremu dalej jedziesz z 4-pozycyjnymi).
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 12:32

wobec czego lepiej wystawić jedno upomnienie i później jeden tytuł wykonawczy zamiast robic trzy upomnienia i później trzy tytuły?
Gość

Napisano: 06 cze 2014, 12:47

Mój program nie daje możliwości wystawienia TW na nowym formularzu, więc będę wystawiać po staremu + jedno UP.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 12:50

a na jakim programie pracujesz? ja na sygnity
Gość

Napisano: 06 cze 2014, 12:52

Top Team.