"Uprzejmię donoszę"
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR/Sw/FA
- Kontakt:
"Uprzejmię donoszę"
Czy jeżeli ktoś mi "uprzejmie doniesie" że osoba pobierająca świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko podjęła zatrudnienie, to mogę ją zweryfikować w ZUS-ie i ewentualnie wszcząć postępowanie i wezwać do dostarczenia zaświadczenia za pierwszy pełny miesiąc o dochodzie uzyskanym?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: "Uprzejmię donoszę"
Na niektórych szkoleniach wykładowcy twierdzą, że można weryfikować po wydanej decyzji, natomiast opinia na forum na ten temat jest różna
Małopolska/OPS/Sygnity
- mika31
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: "Uprzejmię donoszę"
ja mam mieszane uczucia jeżeli chodzi o takie sprawdzanie.
Z jednej strony na swoim własnym przykładzie widze że ludzie po prostu nie mają zakodowane żeby zgłaszać zmiany do 500+. Często przychodzą do rodzinnego i zgłaszają a mój pokój mijają
potem biorę od dziewczyn z ŚR dokumenty albo one muszą przypomnieć pani/panu że trzeba jeszcze zgłosić zmianę do 500+. Czasami ludzie nie robią tego specjalnie i takie ,,przypomnienie" im jest na ich korzyść bo potem nie będę musieli zwracać NP albo aż tyle NP
Z drugiej strony jaka jest podstawa prawna do takiej weryfikacji przez pracownika po wydaniu decyzji?? w ustawie jasno pisze, że to klient ma obowiązek zgłaszać zmiany w swojej sytuacji.
Z jednej strony na swoim własnym przykładzie widze że ludzie po prostu nie mają zakodowane żeby zgłaszać zmiany do 500+. Często przychodzą do rodzinnego i zgłaszają a mój pokój mijają

Z drugiej strony jaka jest podstawa prawna do takiej weryfikacji przez pracownika po wydaniu decyzji?? w ustawie jasno pisze, że to klient ma obowiązek zgłaszać zmiany w swojej sytuacji.
Oprócz "Uprzejmię donoszę" - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
wstrzymanie czy zawieszenie
Zlecenie...
Opieka naprzemienna - wyrok rozwodowy sprzed nowelizacji.
Dochód
nowy wniosek w związku ze zmianą zamieszkania
Ksero dokumentów
Nienależnie pobrane
kto organem wwłaściwym? proszę o pomoc
Koordynacja wniosk. chce uchylić -od kiedy?
Jak zarejestrowac wniosek?
błąd ROPS i NP
działalność gospodarcza
decyzja marszałka przyznanie od 01-04-2016 do 30-09-2017, a
rozdzielnoścć majątkowa a skład rodziny- Elmer i inni
Czy uchylić
matka samotnie wychowująca