"Uprzejmię donoszę"

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
ela159
Praktykant
Zajmuję się: SR/Sw/FA
Kontakt:

"Uprzejmię donoszę"

Post autor: ela159 »

Czy jeżeli ktoś mi "uprzejmie doniesie" że osoba pobierająca świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko podjęła zatrudnienie, to mogę ją zweryfikować w ZUS-ie i ewentualnie wszcząć postępowanie i wezwać do dostarczenia zaświadczenia za pierwszy pełny miesiąc o dochodzie uzyskanym?
Ragnar
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: "Uprzejmię donoszę"

Post autor: Ragnar »

Na niektórych szkoleniach wykładowcy twierdzą, że można weryfikować po wydanej decyzji, natomiast opinia na forum na ten temat jest różna
Małopolska/OPS/Sygnity
Awatar użytkownika
mika31
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: "Uprzejmię donoszę"

Post autor: mika31 »

ja mam mieszane uczucia jeżeli chodzi o takie sprawdzanie.
Z jednej strony na swoim własnym przykładzie widze że ludzie po prostu nie mają zakodowane żeby zgłaszać zmiany do 500+. Często przychodzą do rodzinnego i zgłaszają a mój pokój mijają :D potem biorę od dziewczyn z ŚR dokumenty albo one muszą przypomnieć pani/panu że trzeba jeszcze zgłosić zmianę do 500+. Czasami ludzie nie robią tego specjalnie i takie ,,przypomnienie" im jest na ich korzyść bo potem nie będę musieli zwracać NP albo aż tyle NP ;)

Z drugiej strony jaka jest podstawa prawna do takiej weryfikacji przez pracownika po wydaniu decyzji?? w ustawie jasno pisze, że to klient ma obowiązek zgłaszać zmiany w swojej sytuacji.
ODPOWIEDZ