Jestem w trakcie studiów mgr, kończę je w czerwcu br. rozpoczęłam pracę od 01.05.14 a wcześniej pracowałam 2 lata 8 m-cy i 17 dni .
jaki wymiar urlopu mi przysługuje?
przydałyby się jeszcze dokładniejsze inf tzn czy studia mgr są jednolite czy wczesniej kończyłaś lic/inz? w jakich latach pracowałać i czy to była umowa o pracę? podstawą jest ustalenie wymiaru urlopu
czyli masz tak:
8 lat - ukończenie szkoły wyższej (licencjat)
ok 10 m-cy - staż pracy po skończeniu licencjatu od lipca 2012 do 17.05 2013
----------------------------
u sumie 8 lat 10 m-cy stażu do wymiaru urlopu
czyli przysługuje Ci 20 dni urlopu na cały rok, natomiast umowę masz od 01.05.2014 i zakładajac że będzie trwała do końca roku będzie przysługiwać Ci 14 dni
a dlaczego liczysz staż pracy po skończeniu licencjatu? a nie powinno być tak, że staż pomniejsza się o okres trwania nauki który pokrywa się z okresem zatrudnienia?
ale korzystniej jest policzyć staż pracy po wcześniejszym zaliczeniu okresu do zakończenia licencjatu jako 8 lat stażu pracy
zawsze wybiera się korzystniejszą opcję kiedy pokrywa się okres nauki z okresem pracy albo bierzemy pod uwagę naukę albo pracę
nie słyszałam o jakimś pomniejszaniu okresu trwania nauki
Art. 155
§ 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia:
1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata,
2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat,
3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat,
4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,
5) szkoły policealnej - 6 lat,
6) szkoły wyższej - 8 lat.
Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu.
§ 2. Jeżeli pracownik pobierał naukę w czasie zatrudnienia, do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się bądź okres zatrudnienia, w którym była pobierana nauka, bądź okres nauki, zależnie od tego, co jest korzystniejsze dla pracownika.
wymiar urlopu 20
ponieważ jesteś zatrudniona od maj 2014 urlop proporcjonalnie do zatrudnienia wynosi 14 dni z założeniem że będziesz pracować do końca 2014 r.