urodzenie czwartego dziecka - jak w programie? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 lut 2020, 10:06

Kobieta urodziła kolejne (czwarte) dziecko. Jak mam dodac go do rodziny w programie?? wniosek o kartę tradycyjną, nowa rodzina, zatwierdzam, przyznaję kartę, każe mi wybrać rodzinę, gdy ja wybieram to mówi mi że nie może przyznać karty, jeżeli zaznaczam że jest to nowa rodzina to chce mi naliczyć opłatę jakby kobietka składała pierwszy wniosek w życiu na całą rodzine. Jak to robicie w programie?
początkująca30
Praktykant
Od: 01 mar 2019, 10:19
Zajmuję się: ŚW, KDR

Napisano: 11 lut 2020, 11:16

zaznaczasz uzupełnienie rodziny
Arleta 22
Stażysta
Od: 22 lis 2017, 14:38
Zajmuję się: śW

Napisano: 11 lut 2020, 11:42

Arleta 22 pisze:
11 lut 2020, 11:16
zaznaczasz uzupełnienie rodziny
Nie prawda
"Wnoszę o przyznanie karty dla nowego członka rodziny wielodzietnej" - koszty 2,79zł
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace pisze:- 2,79 zł za przyznanie Karty, gdy po przyznaniu Kart członkom rodziny wielodzietnej nastąpiła zmiana w liczbie członków rodziny wielodzietnej skutkująca koniecznością przyznania kolejnej Karty (wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny dla nowego członka rodziny składa się np. dla dziecka przyjętego w ramach pieczy zastępczej, nowonarodzonego dziecka, małżonka rodzica, który wszedł w skład rodziny posiadającej już Karty, a także w sytuacji, gdy rodzicom przyznano Karty Dużej Rodziny jako rodzicom, którzy w chwili składania wniosku nie mają już na utrzymaniu co najmniej trojga dzieci, ale już po rozpatrzeniu ich wniosku w rodzinie nastąpiły okoliczności, w związku z którymi w rodzinie tej znowu było troje dzieci spełniających warunki ustawy, gdy np. najstarsze z nich, które nie ukończyło jeszcze 25. roku życia, podjęło naukę w szkole lub szkole wyższej, a pozostała dwójka dzieci nie osiągnęła jeszcze pełnoletności – w takiej sytuacji rejestrując wniosek o przyznanie Kart dla dzieci zaznacza się je jako nowych członków rodziny) lub w przypadku przyznania nowej Karty członkowi rodziny wielodzietnej, który był już posiadaczem Karty (tzw. „przedłużenie ważności Karty” bądź w przypadku zmiany nazwiska), bądź za wydanie decyzji administracyjnej dla członka rodziny wielodzietnej w przypadku stwierdzenia utraty prawa do posiadania Karty;
[...]
Za rozpatrzenie wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny, tzw. „uzupełnienie rodziny”, nie przysługuje gminie dotacja. Dotyczy to sytuacji złożenia wniosku dla członka rodziny wielodzietnej, który w chwili składania pierwszego wniosku dla rodziny nie został w nim uwzględniony, ale był członkiem tej rodziny, np. najstarsze 23-letnie czwarte dziecko nie uczyło się, a teraz rozpoczęło naukę na studiach wyższych – przy czym nie dotyczy to ww. sytuacji, w której dzieci były wskazane na wniosku o przyznanie Kart dla rodziców.
Zgodnie z objaśnieniami MRPIPS.

PS.
Musisz po prostu wskazać rodzinę albo przed przyznaniem albo spyta cię podczas przyznawania (lepiej przed) - jest opcja: "Powiąż wniosek z rodziną" i jak przypiszesz to w kolumnie Rodzina do której przypisane zostaną osoby wyskoczy ci nr tej rodziny ;p
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x