Usługi opiekuńcze a gospodarstwo rolne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 30 sty 2014, 10:37

Czy przyznajecie usługi opiekuńcze starszym samotnym osobom jeśli one posiadają ziemię, dom, ale ma ziemię oddali w dzierżawę na 10 lat w zamian za emeryturę ?
Czy może odmowa, bo klient może ziemię sprzedać czy przekazać komuś w zamian za dochowanie ? Pytam, bo właśnie z takim stanowiskiem mam do czynienia.
~AAA

Napisano: 30 sty 2014, 11:23

Nie bardzo się orientuję w sprawach wsi. Dlatego moje pytanie: jak to za dzierżawa emerytura? kto ja płaci?
~Wredna

Napisano: 30 sty 2014, 11:28

Jak oddała osoba ziemię w dzierżawę na 1o lat za rentę to nie może tej ziemi sprzedać. A co do tego mają usługi opiekuńcze to nie rozumiem,
~ja

Napisano: 31 sty 2014, 10:29

Argumentacja jest taka: mając własne możliwości rozwiązania problemu, klient nie dostanie usług z pomocy społecznej.
Czyli: mając ziemię, może rozwiązać umowę dzierżawy i oddać komuś majątek aktem notarialnym w zamian za opiekę.
Teraz w umowie dzierżawy nie ma żadnego czynszu dzierżawnego czy jakichś usług w zamian za wydzierżawienie gospodarstwa. Człowiek jest emerytem KRUS.
~AAA

Napisano: 31 sty 2014, 11:32

Ale ten człowiek właśnie próbuje przezwyciężyć swoją sytuację: wydzierżawił gospodarstwo w zamian za emeryturę (czyli stałe źródło dochodu).
Rozwiązując umowę dzierżawy, pozbędzie się emerytury z KRUS. Czyli nie będzie miał stałego źródła dochodu.

Przyznaj usługi opiekuńcze za odpłatnością, jeśli przewyższa dochodowo.
blue_eyed
Praktykant
Od: 16 sie 2013, 16:36
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2014, 12:55

O Boże kochany człowiek wymaga usług a Ty z tą ziemią wyjezdzasz oddał w dzierżawę oddał ma emeryturę więc liczysz tylko emeryturę.
~kasia

Napisano: 31 sty 2014, 12:57

Pracownicy socjalni potrafią się zakręcić
~ja

Napisano: 31 sty 2014, 13:01

A u nas klienci mają usługi nawet jak ktoś ma ha dochód nie przekracza a wymagają pomocy to nie DPS
~ewa

Napisano: 31 sty 2014, 14:32

A nas jest inaczej - niestety.
~AAA

Napisano: 31 sty 2014, 14:43

Działacie na szkodę ludzi. Nie znacie przepisów prawa. Zachowujecie się jak dyktatorzy. Za coś takiego zwolnienie dyscyplinarne. Wygląda na to, że jeszcze nie trafiła kosa na kamień.
\"Człowiek człowiekowi zgotował taki los.\"
~kt

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x