Jak rozwiązać problem opiekunek domowych dla osób starszych zatrudnionych na cały lub 1/2 etatu???. Pani zatrudniona na całym etacie ma wykonywać pracę 8 godz. Podczas przemieszczania się z jednego do drugiego środowiska, musi wyjść wcześniej, żeby przemieścić się do następnego. Tak więc w każdym środowisku usługi są świadczone krócej a podopieczni płacą za całą godzinę. Poza tym opiekunkom przysługuje 15 min. przerwy . Jak uwzględnić w grafiku te przejścia oraz przysługującą przerwę w grafiku, tak aby czas pracy opiekunek nie przekroczył 8 godzin???? Proszę o komentarze te Ośrodki, które ten problem rozwiązały pozytywnie dla obydwu stron......
U nas usługi świadczone są przez firmę zewnętrzną, ale wiem, że opiekunki mają rozpisane środowiska na 7 godzin, a nie na 8. Jedna godzina jest na przejazdy... Klienci nic nie tracą.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32 zgodze się w przypadku usług opiekuńczych ale przy usługach z programu 75+ własnie jest ze opiekunka ma 8 godzin byc u podopiecznych i wlasnie pytanie co z dojsciem? Dla mnie to świeży temat bo dopiero zaczełam sie tym zajmowac wiec jesli ktos moglby podpowiedziec jak jest u niego byloby fajnie:)