ustalanie odpłatności pełnoletnim w pieczy - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 20 cze 2012, 15:46

Czy przy sporządzaniu karty informacyjnej traktujecie pełnoletnich jako osoby samotnie gospodarujące i bierzecie tylko ich dochód? Czy też wpisujecie wszystkich członków rodziny i ich dochody też zbieracie? Bo pierwsze takie postępowania mamy i nie wiem..
~pinokio

Napisano: 20 cze 2012, 18:31

przeczytaj dokładnie art. 193 ust. 4 - 50% dochodu wychowanka i to też tylko alimenty renta i uposażenie
~Hanka

Napisano: 27 cze 2012, 21:13

Czemu robicie odpl pelnoletnim w rodz zastępczej? To dotyczy tylko wychowanków placówek. Przeanalizujcie w całości dokładnie art 194 bo ją też się na początku zakrecilam
~beata

Napisano: 27 cze 2012, 23:00

ja też robię opłatę pełnoletnim jak większość, na początku też tak myślałam, ale doczytaj dokładnie
~gonia

Napisano: 27 cze 2012, 23:38

Analizowalismy to wielokrotnie z prawnikiem trzeba odczytać odnośniki to wcześniejszych punktów nawe to rozpisalismy dokładnie co z czego wynika
~beata

Napisano: 28 cze 2012, 1:50

pełnoletni z rodzin zastępczych też płacą, bo rodzina za osobę pełnoletnią dostaje całe świadczenie, nie odejmuje się 50% dochodu, więc trzeba obciążyć
~Hanka

Napisano: 28 cze 2012, 2:08

A jak rodzina ma świadczenie wypłacane nie z pieczy tylko z ustawy o pomocy społecznej?
~Hania2

Napisano: 28 cze 2012, 10:09

Nie rozumie dlaczego mam traktować pełnoletnich w rodzinie po starych zasadach jak na nowych jest korzystniej? A co do ich odpłatności to w art. 194 ust. 5 jest odnośnik tylko do punktów 3 i 4 z art. 194 a pkt 4 odnosi się wyłącznie do ust 3 o ktorym mówi ust. 1 ale pkty tylko 2 i 3
~beata

Napisano: 28 cze 2012, 10:15

beata mój prawnik twierdzi, że art. 193 ust. 4 dotyczy całej pieczy, u nas są rodziny na starych zasadach z pełnoletnimi i co wtedy?
~Hania2

Napisano: 28 cze 2012, 10:28

Ale czemu macie na starych zasadach? Przecież korzystniej jest na nowych nie bardzo to rozumię? Ta ustawa mnie chyba wykończy! A co prawnik to inna interpretacja. Mapisz mi w jakich przypadkach masz pełnoletnich na starych zasadach bo mam teraz zagwozdkę.
~beata

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x