Ustawa covidowa, czy to w ogóle działa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 wrz 2022, 11:40

W sierpniu synowi skończyło się orzeczenie o niepełnosprawności, z punktem 7, uprawniającym do świadczenia.Poniewaz termin wizyty u psychiatry (zaswiadczenie potrzebne do zlozenia nowego wniosku) przesunięto nam na listopad, pomyślałam ok skorzystam z ustawy covidowej.Byłam w mops gdzie usłyszalam, ze tak, wszystko przedłuża sie automatycznie, i orzeczenie i swiadczenie.
Niestety 15wrzesnia šwiadczenie nie wpłynęło. Obdzwonilam pół mopsu, dział dla niepełnosprawnych poinformował mnie ze to nie ich sprawa, dział realizacji świadczeń z kolei ze to niemożliwe i musiałam dostać...
Po kilkunastu telefonach ustalili że tak tak przedluzylo sie ale sprawa jest w weryfikacji i czeka na podpis dyrektora.Kiedy to nastapi, nie wiadomo.
Postawiono mnie w sytuacji gdzie koncza mi się środki do życia i opłacania terapii syna, a do pracy nawet dorywczej iść nie mogę, no bo przecież mam świadczenie... którego de facto nie mam.
Pytanie jest takie - czy ktos wie jak dlugo trwa takie oczekiwanie na podpis? Niedługo miną 2 tyg po terminie wypłaty...
ElzbietaZD
Praktykant
Od: 27 wrz 2022, 11:32
Zajmuję się: Mama niepełnosprawnego dziecka

Napisano: 27 wrz 2022, 11:57

termin wypłaty jest do końca miesiąca więc mają jeszcze czas
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 paź 2022, 21:25

U nas nie przedłuża sie automatycznie. Piszemy do strony zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie możliwości przedłużenia pod warunkiem spełniania warunków uprawniających do pobierania świadczenia. Strona przychodzi i pisze pismo, że nadal spełnia warunki i wyraża chęć pobierania świadczenia/ zasiłku/ dodatku lub dzwoni- wtedy piszemy notatkę z rozmowy.

Mieliśmy już parę przypadków, gdzie osoby nie chciały przedłużenia i rezygnowały. Wtedy nie przedłużamy.
nowa21
Stażysta
Od: 18 sie 2021, 20:33
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 04 paź 2022, 10:19

Możesz wrzucić wzór takiego zawiadomienia oraz wzór pisma jakie pisze Strona jak przyjdzie ?

będę wdzieczna
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x