Na dzień dzisiejszy rodzina (1+1) przekracza dochód z powodu świadczenia rodzicielskiego, które było przyznane do dnia 3 czerwca br.
Jak przysługiwałyby świadczenia na podstawie wniosku z dnia 1 lipca br.?
Utrata w czerwcu, prawo do świadczenia wychowawczego nabywa od lipca. Ja miałem taki przypadek, trzeba było ręcznie w programie zmieniać, sam nie wyłapał.
A czemu ta osoba nie złoży wniosku w czerwcu?? niech złoży w czerwcu i ja bym przyznała od czerwca, ten temat już był dużo razy wałkowany dlaczego tak, Tom i inni to tłumaczyli
a co to za różnica czy czerwiec czy 1 lipiec? W obydwu przypadkach badasz prawo do św od 01.04.2016. Dopiero jak złoży 02.07.2014 to interesuje Cię tylko lipiec... Ja bym dał jednak od lipca
swidczenie rodzicielskie było do 3 czerwca więc przyznane było w 2015 r. więc nie mają tu zastosowania przepisy z art. 18 bo one odnoszą się do dochodów które były przez cały 2014r., do dochdów nabytych od 1 stycznia 2014r. zastosowanie mają tylko art. 7 ust. 2i 3. tak tłumaczył TOM i ja bym przyznała od czerwca
Moim zdaniem tez od lipca. Wiem, wiem wiekszosc tutaj popiera Toma i jego stanowisko ale ja sie z tym nie zgadzam. Nie ma zapisu ze swiadczenia przyznajemy od nastepnego miesiaca po utracie tylko w przypadku utraty dochodu z roku bazowego. Uzysk to uzysk utrata to utrata.