utrata pracy i narodziny dziecka w jednym dniu
utrata pracy i narodziny dziecka w jednym dniu
Witam!
Mam problem z interpretacją od kiedy przyznać:
Wniosek np. 25.01.2016
Utrata pracy 16.01.2016 (a praca od lipca 2016
od kiedy przyznać?
jeśli od stycznia to proszę o jakieś wskazówki dlaczego od miesiąca złożenia wniosku.
z góry dzięki
Mam problem z interpretacją od kiedy przyznać:
Wniosek np. 25.01.2016
Utrata pracy 16.01.2016 (a praca od lipca 2016
od kiedy przyznać?
jeśli od stycznia to proszę o jakieś wskazówki dlaczego od miesiąca złożenia wniosku.
z góry dzięki
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, ŚR
- Kontakt:
Re: utrata pracy i narodziny dziecka w jednym dniu
to zależy czy dochód ma wpływ na przyznanie świadczeń?czy to jest pierwsze dziecko?
tak jest to pierwsze dziecko
utrata dochodu (świadectwo pracy) ma wpływ bo Pani nie ma już tego dochodu
mam mętlik w głowie bo stosując zasadę jaką stosują niektórzy na forum to należy się od stycznia
a cały czas myślałem że od lutego
utrata dochodu (świadectwo pracy) ma wpływ bo Pani nie ma już tego dochodu
mam mętlik w głowie bo stosując zasadę jaką stosują niektórzy na forum to należy się od stycznia
a cały czas myślałem że od lutego

też mnie to interesuje i nie rozumiem tych różnic "z roku bazowego i po roku bazowym"
Ciekawe czy kontrolerzy wiedzą o co chodzi
Ciekawe czy kontrolerzy wiedzą o co chodzi

- Różaa
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
utratę możesz zastosować dopiero od miesiąca następującego art. 18 ust. 6, czyli jak urodziła w styczniu i kwalifikuje się z dochodem to dajesz a jeśli ma przekroczenie to dopiero po utracie od lutego przysługują świadczenia. U mnie taki wniosek na drugie w sygnity wskoczyło za styczeń w przeliczeniu na dni a od lutego na pierwsze i drugie w całości.
"5. W razie utraty dochodu prawo (16.01.2017) do świadczenia wychowawczego ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu (luty), nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku. 6"
skoro świadectwo pracy z 16.01.2017 (praca od lipca 2016 do 16.01.2017)
dziecko urodzone w styczniu 2017 (pierwsze)
wg mnie przyznać od lutego 2017
Proszę wskażcie jakiś przepis/orzecznictwo itp. na poparcie tego by przyznać od stycznia
skoro świadectwo pracy z 16.01.2017 (praca od lipca 2016 do 16.01.2017)
dziecko urodzone w styczniu 2017 (pierwsze)
wg mnie przyznać od lutego 2017
Proszę wskażcie jakiś przepis/orzecznictwo itp. na poparcie tego by przyznać od stycznia

wydaje mi się, że od stycznia, bo na dzień złożenia wniosku dochodu uzyskanego już nie ma. Art. 7 ust. 1 

"Art. 7. 1. W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, lub po tym roku, ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego. "
rok kalendarzowy poprzedzający okres 2016/2017 to 2015
lub po tym roku tj 2016
ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego. "
czyli jak Pani miała (pracę od lipca 2016 do 16.01.2017) i złożyła wniosek w styczniu 2017 bo jej się dziecko urodziło (pierwsze) to mam przyznać od stycznia 2017 proporcjonalnie od daty urodzenia dziecka ????
zaraz zeświruje przez ten temat
rok kalendarzowy poprzedzający okres 2016/2017 to 2015
lub po tym roku tj 2016
ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego. "
czyli jak Pani miała (pracę od lipca 2016 do 16.01.2017) i złożyła wniosek w styczniu 2017 bo jej się dziecko urodziło (pierwsze) to mam przyznać od stycznia 2017 proporcjonalnie od daty urodzenia dziecka ????
zaraz zeświruje przez ten temat

- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no tak, w takim przypadku przyznajesz od dnia urodzenia sie dziecka w styczniu, bo ustalajac czy spelnia ktyterium od tego dnia ustalisz,ze spelnnia:0 bo w dniu, w ktorym urodzilo sie dziecko juz tego dochodu, ktory byl uzyskanany - nie ma i nie mozna go liczyc, nie robisz w tym wypadku utraty dochodu, tylko nie doliczasz dochodu uzyskanego, bo juz sie skonczyl :0
niezły klops
czy wszyscy tak przyznają?
jak się zdarzyło kilka razy, że zamiast np od miesiąca złożenia wniosku przyznawaliśmy dopiero od miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiła utrata dochodu - to jak to odkręcić
- nie stosowaliśmy się do tego by w takim przypadku nie robić utraty dochodu, a po prostu "nie doliczać dochodu uzyskanego, bo juz się skończył
dzięki kb
czy wszyscy tak przyznają?
jak się zdarzyło kilka razy, że zamiast np od miesiąca złożenia wniosku przyznawaliśmy dopiero od miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiła utrata dochodu - to jak to odkręcić

- nie stosowaliśmy się do tego by w takim przypadku nie robić utraty dochodu, a po prostu "nie doliczać dochodu uzyskanego, bo juz się skończył
dzięki kb
Oprócz utrata pracy i narodziny dziecka w jednym dniu - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Dochody i rozliczanie się zagranicą
Weryfikacja dochodu w czasie pobierania świadczenia; dochód
800 zł netto na osobę?
ROPS czy decyzja odmowna?
Do elmera i innych!!!!
Opiekun Prawny - Babcia
wprowadzenie orzeczenia /SYGNITY
SPRawozdanie 3.03.2017
wszystkie oświadczenia dla ROPS?
Skład rodziny PILNE
łatwe pytanie
gosp. rolne