Witam dłużnikowi została wydana kolejna decyzja o uznaniu za uchylającego od zobowiązań alimentacyjnych w zeszłym roku prokuratura umorzyła postępowanie a starosta zatrzymał prawo jazdy. Teraz ponownie występuję do prokuratury a co z zatrzymaniem na decyzji starosty nie ma na jaki okres zostało zatrzymane, co wobec tego
No właśnie też jestem ciekawa. Jestem na zastepstwie i lecąc z ustawy wysyłałam prokuratura i starostwo, teraz się okazało (p. kierownik była w tym czasie na chorobowym), że Starostwo było nie potrzebne skoro już miał zatrzymane prawa jazdy i może je otrzymać spowrotem tylko na nasz wniosek czyli dopiero wtedy gdy spłaci FA. Jestem ciekawa jak robią inni.
starosta zatrzmuje prawo jazdy dłużnika decyzją- tą decyzję przesyła Wam, macie ją w aktach, nigdy nie została uchylona ( bo o tym też musielibyście być poinformowani) więc jaki sens jest ponownie wnioskować o coś co już było rozstrzygnięte decyzją???
ja robie notatkę, wpinam do akt i to wszystko
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
jeśli starostwo wydało już decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy to nie występujemy z kolejnym wnioskiem, bo po co im roboty dokładać:) Po uprawomocnieniu się decyzji piszemy do prokuratury + komornik + ew. ops.
Jeśli w poprzednim okresie nie mogli mu zatrzymać bo nie figurował w ich ewidencji, to zawsze mógł w między czasie wyrobić to prawko. W takich sytuacjach po wydaniu decyzji za każdym razem występuje do starosty o zatrzymanie prawa jazdy.
A tak poza tematem to my decyzje o uznaniu za uchylającego się wystawiamy tylko raz, za każdym kolejnym umarzamy al prokuraturę i starostwo za każdym razem.
no widzisz, a u nas jak już raz uznasz to za każdym kolejnym razem umarzasz. piszemy w tedy w uzasadnieniu, że decyzją znak.... z dnia .... dłużnik został uznany za uchylającego, kiedy ta decyzja stała się ostateczna i że obowiązuje do dnia dzisiejszego.
Tak to u nas robią sobie od początku. Tłumaczą, że skoro raz już został uznany to nie można go uznać ponownie.