uzysk w ZK - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 lis 2024, 14:33

Jak prawidłowo wyliczyć dochód uzyskany osoby pracującej podczas odbywania kary w ZK? Wysokość brutto to ok 4500, od tego pomniejszam składki społeczne i podatek (zdrowotnych brak) i wychodzi ok 4000.

Ale do dyspozycji osoba ma tylko ok 500 zł, bo są jeszcze potrącenia na fundusz postpenitencjarny, fundusz aktywizacji zawodowej i akumulację. Czy możemy te pozostałe potrącenia też odliczyć?
tili
Praktykant
Od: 17 maja 2017, 9:44
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DM/DE/ST/

Napisano: 05 lis 2024, 15:06

Jeżeli jesteś przekonany/a, że masz do czynienia z uzyskiem (bo ja np. nie jestem) i chcesz wliczyć dochód, to nie pomniejszasz o o potrącenia na fundusz bo nie masz do tego podstawy prawnej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 lis 2024, 15:16

Wiem, że są różne interpretacje ustawy, my stoimy na stanowisku, że mąż wnioskodawczyni, który przebywa w ZK, nadal jest w składzie rodziny (nie ma podstaw żeby go wykluczyć) jego dochód też należy uwzględnić, a dopiero przeliczając dochód na osobę w rodzinie nie uwzględniamy osoby przebywającej w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie. Czyli liczymy jego dochód a dzielimy na mniej osób.
tili
Praktykant

Napisano: 05 lis 2024, 15:44

@Szarakowi chyba bardziej o to chodzi
zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej - oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;
osadzeni moga być "skierowani do pracy" i w takim przypadku IMO nie ma mowy o uzysku, jak mają standardową umowę itp to inna kwestia
Art. 121. [Zasady zatrudniania skazanych]

Skazanemu zapewnia się w miarę możliwości świadczenie pracy.
Skazanego zatrudnia się na podstawie skierowania do pracy albo umożliwia się skazanemu wykonywanie pracy zarobkowej w ramach umowy o pracę, umowy zlecenia, umowy o dzieło, umowy o pracę nakładczą lub na innej podstawie prawnej.
Zatrudnienie skazanego następuje za zgodą i na warunkach określonych przez dyrektora zakładu karnego, zapewniających prawidłowy przebieg odbywania kary pozbawienia wolności.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 lis 2024, 15:45

Ja pomijam tą kwestię bo akurat tu się zgadzamy. Ja mam pytanie czy pan ma umowę o pracę/zlecenie/dzieło czy został skierowany do pracy z art.121 Kodeks karny wykonawczy. W mojej opinii skierowanie do pracy nie jest uzyskiem w rozumieniu naszej ustawy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 05 lis 2024, 16:25

W zaświadczeniu z ZK nie mamy zapisu że był skierowany do pracy, tylko że jest zatrudniony u kontrahenta zewnętrznego. Ja bym raczej liczyła... Planujemy zasugerować wnioskodawczyni odwołanie, możliwe że SKO inaczej do tego podejdzie
tili
Praktykant

Napisano: 05 lis 2024, 16:28

Dziękuję Wam wszystkim za wypowiedzi :) tej różnicy między skierowaniem do pracy a umową o pracę faktycznie nie rozważałam ;)
tili
Praktykant

Napisano: 06 lis 2024, 8:24

Skoro chcesz to wysłać do SKO to daj znać jak sprawa się zakończy, aby ktoś mógł kiedyś skorzystać z tego postu bardziej. Ogólnie mało jest takich spraw i nie ma jasno sprecyzowanego modelu postępowania czy stosować wykładnię rozszerzająca zatrudnienia czy ograniczać się do zawężającej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 06 lis 2024, 8:39

tili pisze:
05 lis 2024, 16:28
tej różnicy między skierowaniem do pracy a umową o pracę faktycznie nie rozważałam ;)
no to rozważ i ustal przed wydaniem decyzji z jakiego konkretnie tytułu ma ten dochód ;) może oszczędzisz roboty sko i później sobie :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem