pomoc w wyliczeniu DM

  
Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Moderator: Tomasz1981

Napisano: 28 lip 2015, 10:17

Proszę o pomoc w wyliczeniu DM. Wyszła mi bardzo duża kwota, więc zwątpiłam, czy dobrze to robię.

Najem, liczba osób w gospodarstwie - 5
dochód - 1.591,44 zł/m-c
pow. mieszkania - 60,49 m2
wydatki - 301,45 (czynsz-191,75zł, woda - 89,70zł, 20,00 zł)
cena za 1kwh - 0,5951
brak c.o., ciepłej wody i gazu
XXYYZZ


Napisano: 28 lip 2015, 11:22

142,31 zł. - a tobie ile wyszło (liczyłam na szybko)
katarynka111

Napisano: 28 lip 2015, 11:56

A mnie wyszło 386,16zł, a liczyłam tak:

1. Najniższa emerytura: 880,45 zł - w gospodarstwie wieloosobowym 125% najniższej emerytury wynosi:
880,45 zł x 125% = 1.100,56 zł
Średni miesięczny dochód rodziny:
4.774,32 zł : 3 m-ce = 1591,44 zł/m-c
Średni miesięczny dochód na jednego członka gospodarstwa domowego w okresie 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego wynosi:
4.774,32 zł : 3 m-ce : 5 osób = dochód miesięczny w wys. 318,29 zł /1 osobę ( nie przekracza 125% najniższej emerytury tj. 1.100,56 zł)
2. Faktyczna powierzchnia użytkowa mieszkania wynosi: 60,49 m2
3. Powierzchnia normatywna dla gospodarstwa 5 osobowego: 65 m2
4. % udział w kosztach od dochodów gospodarstwa domowego:
1591,44 zł x 10% = 159,14 zł
5. Miesięczną kwotę wydatków mieszkaniowych stanowią:
 opłata za czynsz w wysokości: 191,75 zł,
 opłata za zimną wodę: 89,70 zł,
 opłata za odbiór odpadów komunalnych: 20,00 zł
co daje łączną kwotę: 301,45 zł.
6. Obliczono ryczałt na zakup opału (cena za 1 kwh energii elektrycznej: (0,25530 +0,22850) x 23% = 0,4838 x 23% = 0,4838 + 0,1113 = 0,5951 zł/1 kwh - § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 2001 r. w sprawie dodatków mieszkaniowych (Dz. U. 2001 r. Nr 156, poz. 1817 ze zm.)
a) z tytułu braku instalacji centralnego ogrzewania:
5 kwh x 0,5951 zł/1kwh x 60,49 m2 = 179,99 zł
b) z tytułu braku instalacji ciepłej wody:
20 kwh x 0,5951 zł/1 kwh x 5 osób = 59,51 zł
c) z tytułu braku instalacji gazu przewodowego:
10 kwh + (4 osoby x 2 kwh) x 0,5951 zł/1 kwh = 18 kwh x 0,5951 zł/1 kwh = 10,71 zł
Razem ryczałt (a+b+c) = 250,21 zł
7. Razem wydatki: /5+6/ 301,45 zł + 250,21 zł = 551,66 zł
8. Ograniczenie wysokości dodatku mieszkaniowego - nie może przekraczać 70% wydatków na powierzchnię normatywną lub 70% wydatków na powierzchnię mniejszą lub równą normatywnej – zgodnie z art. 6 ust. 10 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. 2013 r. poz. 966 ze zm.)
551,66 zł x 0,70 = 386,16 zł
9. Wysokość dodatku mieszkaniowego /7-4/:
551,66 zł - 159,14 zł = 392,52 zł - dodatek mieszkaniowy jest większy od kwoty wymienionej w pkt 8, w związku z powyższym dodatek może być przyznany w kwocie 386,16 zł.
10. % udział ryczałtowych wydatków do wydatków łącznych /6:7/ :
(250,21zł : 551,66 zł) x 100% = 45,35%
11. Należny ryczałt dla wnioskodawcy /8x10/ :
386,16 zł x 45,35% = 175,12 zł
12. Należny ryczałt dla właściciela lokalu /8-11/ :
386,16 zł – 175,12 zł = 211,04 zł
XXYYZZ

Napisano: 29 lip 2015, 10:21

Nikomu nie chce się liczyć?
XXYYZZ

Napisano: 29 lip 2015, 11:14

Mój system wyliczył 275,83 zł, ale nasza Rada ustaliła próg 50% :)
ops3333

Napisano: 29 lip 2015, 11:33

Dziękuję za pomoc. Jak policzyłam na 50% to wyszło mi tyle samo ;)
XXYYZZ

Napisano: 29 lip 2015, 12:38

A czy miał ktoś przypadek (i czy to w ogóle możliwe), aby ryczałt dla właściciela lokalu wyszedł wyższy niż czynsz? Wypłacamy tyle ile wychodzi i robi się nadpłata czynszu?
XXYYZZ

Napisano: 30 lip 2015, 11:47

A ten lokal to jest lokal socjalny? Z zasobu gminy? Czy ktoś wynajmuje od jakiejś prywatnej osoby?
ops3333

Napisano: 30 lip 2015, 13:06

z zasobu gminy
XXYYZZ


  
Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]




NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]