brak wywiadu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 sie 2016, 14:44

człowiek napisał podanie i po kilku próbach nie mogłam przeprowadzić wywiadu (nie zastałam w domu) wyznaczyłam termin wywiadu, listu nie odebrał (awizo) w dzień wyznaczony znów go nie zastałam. co teraz? poczekać na zwrot listu i wydać odmowną na podstawie art. 107
bachus
Stażysta
Od: 12 lut 2010, 12:56
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2016, 7:21

Umorzenie
Wredna1

Napisano: 16 sie 2016, 9:25

Wredna1 pisze:Umorzenie
Ja jednak bym się skłaniał do odmowy przyznania pomocy z powodu braku współpracy z pracownikiem socjalnym.
Przeczytaj wyrok:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/1C95DC52B4

Zobacz tez czy w piśmie z wyznaczonym terminem wywiadu była informacja, że nieobecność w wyznaczonym terminie oraz niepoinformowanie o przyczynie nieobecności skutkować będzie odmową przyznania świadczeń.
grand

Napisano: 18 sie 2016, 9:09

jak inni myślą?
bachus
Stażysta
Od: 12 lut 2010, 12:56
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2016, 9:43

Odmowa, brak współpracy.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 19 sie 2016, 13:28

żeby wydać decyzję odmowną musi być przeprowadzony wywiad środowiskowy, tak jak Wredna1 umorzenie postępowania
opswieś

Napisano: 19 sie 2016, 14:13

Powinna być odmowa, ale w piśmie wyznaczającym termin wywiadu musi być informacja o konsekwencjach braku współdziałania i konieczności przeprowadzenia wywiadu. Od takiej decyzji klient może się odwołać, a jeżeli tego nie zrobi to decyzja jest ostateczna i zamyka postępowanie.
Umorzenie też może być, ale ma tę wadę, że nawet po latach klient może dochodzić swoich roszczeń- a w nawiązaniu do przepisów ustawy o odpowiedzialności finansowej urzędników nie jest to fajne :(
Percia

Napisano: 22 sie 2016, 13:55

opswieś pisze:żeby wydać decyzję odmowną musi być przeprowadzony wywiad środowiskowy, tak jak Wredna1 umorzenie postępowania
Czy możesz podać jakąś podstawę prawną do umorzenia (komentarz do ustawy, wyrok WSA czy NSA, etc.).

Ja w pełni zgadzam się z Percią, że jeżeli strona była poinformowana o konsekwencjach to powinna być wydana decyzja odmowna. Jeżeli jednak takiej informacji nie było to wysłałbym kolejne pismo z ustalonym terminem wywiadu oraz pouczeniem o konsekwencjach braku współpracy i ewentualnie po tej czynności odmowa przyznania świadczeń jeżeli sytuacja się powtórzy.
Kolejny wyrok jaki znalazłem:
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... b39bb.html
grand

Napisano: 22 sie 2016, 16:07

Bachus ja bym umorzyła to postepowanie, ale kartoteki bym nie odłożyła a/a bo jeżeli jest to osoba samotna ( z dysfunkcjami to sprawa wróci jak bumerang i te informacje co jest powodem, że w umówionym dniu nie było klienta w domu jest bardzo ważna ( do diagnozy).
Ludzie nie mogą tak sobie znikać i ja bym poprosiła o pomoc policję aby sprawdziła co sie stało
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x