Poradźcie proszę co robić, ponieważ ta radczyni ciśnie mnie już dzisiaj:/magda9009 pisze:Dzień dobry, Pani otrzymała postanowienie sądu o zabezpieczeniu roszczenia na rzecz dziecka tytułem alimentów od mężczyzny który nie jest ustalony jako ojciec dziecka. Dziecko nie zostało uznane a rozprawa dot. ojcostwa dopiero ma się odbyć. Kobieta poprzez radcę prawnego złożyła u Nas wniosek o świadczenia z funduszu alimentacyjnego na to dziecko. Co w takim wypadku robicie? Przyznajecie?
de Charette pisze:odmowa - FA przyznaje się w przypadku zasądzenia alimentów od rodzica
art. 2 pkt 11)
osobie uprawnionej - oznacza to osobę uprawnioną do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna;
Art. 15. 1.
Ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz ich wypłata następują odpowiednio na wniosek osoby uprawnionej lub jej przedstawiciela ustawowego.
Czyli ja już w to nie wnikam. Odmowa na podst.art.2 pkt 11?de Charette pisze:bo to dwie różne rzeczy są