zabezpieczenie tytułem alimentów, brak ustalonego ojcostwa a - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 sty 2018, 10:25

Dzień dobry, Pani otrzymała postanowienie sądu o zabezpieczeniu roszczenia na rzecz dziecka tytułem alimentów od mężczyzny który nie jest ustalony jako ojciec dziecka. Dziecko nie zostało uznane a rozprawa dot. ojcostwa dopiero ma się odbyć. Kobieta poprzez radcę prawnego złożyła u Nas wniosek o świadczenia z funduszu alimentacyjnego na to dziecko. Co w takim wypadku robicie? Przyznajecie?
magda9009
Stażysta
Od: 23 sty 2017, 8:45
Zajmuję się: ŚR/FA/500+/KDR

Napisano: 08 sty 2018, 12:01

magda9009 pisze:Dzień dobry, Pani otrzymała postanowienie sądu o zabezpieczeniu roszczenia na rzecz dziecka tytułem alimentów od mężczyzny który nie jest ustalony jako ojciec dziecka. Dziecko nie zostało uznane a rozprawa dot. ojcostwa dopiero ma się odbyć. Kobieta poprzez radcę prawnego złożyła u Nas wniosek o świadczenia z funduszu alimentacyjnego na to dziecko. Co w takim wypadku robicie? Przyznajecie?
Poradźcie proszę co robić, ponieważ ta radczyni ciśnie mnie już dzisiaj:/
magda9009
Stażysta

Napisano: 08 sty 2018, 12:25

odmowa - FA przyznaje się w przypadku zasądzenia alimentów od rodzica
art. 2 pkt 11)
osobie uprawnionej - oznacza to osobę uprawnioną do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna;
Art. 15. 1.
Ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz ich wypłata następują odpowiednio na wniosek osoby uprawnionej lub jej przedstawiciela ustawowego.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2018, 14:05

de Charette pisze:odmowa - FA przyznaje się w przypadku zasądzenia alimentów od rodzica
art. 2 pkt 11)
osobie uprawnionej - oznacza to osobę uprawnioną do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna;
Art. 15. 1.
Ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz ich wypłata następują odpowiednio na wniosek osoby uprawnionej lub jej przedstawiciela ustawowego.

Acha. Czyli odmowa. A jak możliwe jest to, że komornik prowadzi postępowanie egzekucyjne w stosunku do mężczyzny który teoretycznie "nie jest ojcem dziecka"?
magda9009
Stażysta

Napisano: 08 sty 2018, 15:10

bo to dwie różne rzeczy są
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2018, 15:21

de Charette pisze:bo to dwie różne rzeczy są
Czyli ja już w to nie wnikam. Odmowa na podst.art.2 pkt 11?
magda9009
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x