zł za zł - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 gru 2015, 14:31

Może ktoś ma pomysł. Mam wniosek złożony przed 31.12.15 nie wydam decyzji w tym roku (tj.2015) a przecież od 1.01.16 wchodzi przepiękny pomysł "zł za zł". Będę wydawał decyzję już w nowym stanie prawnym. Jak to zrobić? Czy mam uwzględnić przy wydawaniu stare i nowe przepisy? W ustawie o zmianie ustawy o ŚR niby są przepisy przejściowe ale wg mnie są mało zrozumiałe (art.2)
Mam czekać aż koleś złoży wniosek po 1 stycznia 2016 i wydać dwie decyzje tyczące się tego samego okresu zasiłkowego. Przecież w obrocie prawnym będą dwie decyzje?
KTO TO WYMYŚLIŁ!!!
klopp

Napisano: 30 gru 2015, 14:38

na wniosek z grudnia wydajesz decyzje na starych przepisach
masterm

Napisano: 30 gru 2015, 14:52

Przypominam stanowisko MPiPS:

"Zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych
(Dz. U. z 2015 r. poz. 995) „w sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, do ustalania prawa do świadczeń rodzinnych za ten okres stosuje się przepisy dotychczasowe.”

W związku z tym, w przypadku gdy wniosek o zasiłek rodzinny został złożony w grudniu 2015 r., natomiast decyzja na podstawie tego wniosku jest wydawana w styczniu 2016 r., to ustalając prawo do świadczeń rodzinnych za grudzień należy zastosować przepisy dotychczasowe, a ustalając prawo do świadczeń rodzinnych od stycznia 2016 r. nowe przepisy czyli w przypadku przekroczenia dochodu nowe brzmienie art. 5 ust. 3."

Kluczowe jest to co podkreślone, czyli przepisy dotychczasowe stosuje się "za ten okres", czyli za okres przed dniem wejścia w życie ustawy. Pomijam tu czy ten przepis jest słuszny czy nie, ale tak został sformułowany.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 30 gru 2015, 14:57

mam pytanie dotyczące świadczenia rodzicielskiego, w jaki sposób mamy go wprowadzić do systemu? w zakłdce nowy wniosek brak jest wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego :(
nowa77777

Napisano: 30 gru 2015, 15:00

nowa77777 pisze:mam pytanie dotyczące świadczenia rodzicielskiego, w jaki sposób mamy go wprowadzić do systemu? w zakłdce nowy wniosek brak jest wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego :(
Tutaj jest opis:

https://public.sygnity.pl/zabezpieczenie ... 22015-1637

wniosek o świadczenie rodzicielskie pojawi się zgodnie z prawem od 1 stycznia, na razie jest niewidoczny.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 30 gru 2015, 15:20

SYGNITY pisze:Przypominam stanowisko MPiPS:

"Zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych
(Dz. U. z 2015 r. poz. 995) „w sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, do ustalania prawa do świadczeń rodzinnych za ten okres stosuje się przepisy dotychczasowe.”

W związku z tym, w przypadku gdy wniosek o zasiłek rodzinny został złożony w grudniu 2015 r., natomiast decyzja na podstawie tego wniosku jest wydawana w styczniu 2016 r., to ustalając prawo do świadczeń rodzinnych za grudzień należy zastosować przepisy dotychczasowe, a ustalając prawo do świadczeń rodzinnych od stycznia 2016 r. nowe przepisy czyli w przypadku przekroczenia dochodu nowe brzmienie art. 5 ust. 3."

Kluczowe jest to co podkreślone, czyli przepisy dotychczasowe stosuje się "za ten okres", czyli za okres przed dniem wejścia w życie ustawy. Pomijam tu czy ten przepis jest słuszny czy nie, ale tak został sformułowany.

pozdrawiam
Dzięki i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
klopp

Napisano: 04 sty 2016, 0:05

czyli na wniosek złożony w grudniu, który rozpatruję w styczniu - w decyzji robię odmowę za grudzień (bo zgodnie ze starymi przepisami była by odmowa) a od stycznia przyznaję wg nowych obliczeń tak?
trefl

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x