+500 i rodzinne a sprzedaż nieruchomości odziedziczonej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 lip 2017, 15:49

witam
pobieram zasiłek rodzinny oraz świadczenia dla samotnej matki i +500 w tamtym roku odziedziczyłam 1/3 nieruchomości z racji tego że nie było mnie stać na spłatę pozostałych uczestników spadku nieruchomość została sprzedana i podzielona na 3
moje pytanie brzmi :
czy i jak będzie wliczany dochód ze sprzedaży nieruchomości ?

czy mops może mi wstrzymać zasiłki ?
pozdrawiam czekam na odpowiedz
gosia
gocha0205
Praktykant
Od: 25 lip 2017, 15:40
Zajmuję się: samozatrudnienie

Napisano: 26 lip 2017, 6:57

Jeśli nieruchomość sprzedana była w 2016 r., nie była zwolniona z opodatkowania i w urzędzie skarbowym zostało to wykazane w rozliczeniu na Pana/Panią to na nowy okres zasiłkowy 2017/2018 będzie liczony taki dochód do dochodu rodziny. Na stary okres 2016/2017 nie jest to uwzględnianie więc mops na dzień dzisiejszy nie wstrzyma wypłaty co najwyżej nie przyzna na nowy okres 2017/2018, jeśli przekroczy kryterium oczywiście do 500+ na pierwsze dziecko (bo na kolejne dzieci jest bez dochodu) a do rodzinnego jak nie będzie zastosowania "zł za zł". Jeśli gdzieś się pomyliłem nich mnie ktoś poprawi
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 31 lip 2017, 8:10

ok dziękuję za informację
czyli mam rozumieć że jak nieruchomość była zwolniona z opodatkowania to nie muszę wliczać tego w dochody ?
zwolnienie z opodatkowania przeznaczenie całek kwoty ze sprzedaży odziedziczonej na zakup nieruchomości i zapewnienie sobie dachu nad głową
gocha0205
Praktykant
Od: 25 lip 2017, 15:40
Zajmuję się: samozatrudnienie

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem