PRZYZNALIŚMY PANI SZO W ZWIĄZKU Z OPIEKĄ NAD MĘŻEM. MA JUŻ PONAD 30 LAT OPŁACONYCH SKŁADEK W KRUSIE. TERAZ ODDAŁA W DZIERŻAWĘ GOSPODARSTWO SYNOWI. Z KRUSU JĄ WYREJESTROWANO. CZY W TAKIM WYPADKU ZGŁOSIĆ PANIĄ DO UBEZPIECZENIA EMERYTALNO-RENTOWEGO W ZUS-ie?
No to jak już uważasz. Według mnie to są dwie różne ustawy, jest w nich mowa o tym, że opłacamy składki dopóki ktoś nie osiągnie wymaganego okresu ubezpieczenia w tym konkretnym organie rentowym. Zwróciliśmy się również do ZUS z prośbą o wydanie opinii i potwierdzili, że należy opłacać. Na szkoleniach z Panem W. też była mowa o tym, że mamy opłacać składki. Nawet jak KRUS wyrejestruje kogoś z mocą wsteczną to mamy tą osobę wstecz w ZUS ubezpieczyć.
art. 6 ust. 2a ustawy z 13 października 1998 r. o syst. ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2016r. poz. 963) za os. pobier. śp, sz, zdo wójt, burmistrz opłaca składkę....art. 6 ust. 2b jeżeli nie podlega innym tyt. ubezpieczenia.
pisałam do ZUS czy jeśli osoba ma 25 lat w KRUS to opłacamy ZUS...odpowiedź: "Obowiązujące przepisy nie uzależniaj zastosowania art. 6 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych od tego, czy osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne, szo lub zdo, udowodniła okres wymagany do przyznania emerytury rolniczej, o której mowa w art. 16 ust. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczenie społecznym rolników. Wobec powyższego kwestia objęcia ubezpieczonego społecznym z systemu powszechnego osób, które osiągnęły już 25 letni okr. skł. w KRUS, w świetle obowiązujących przepisów jest kwestią zamkniętą." - odpowiedź ze stycznia 2017 r.
Ja składki od śp płacę takiej osobie do ZUS od daty przyznania świadczenia (nowego) lub wyrejestrowania z KRUS osobie nawet jeśli ma lata pracy w KRUS. Pytałam też czy muszą być te odsetki i czy od dnia wyrejestrowania z KRUS płacimy do ZUS - wszystko na Tak,niema przeproś.
Powodzenia