Czy działa Wam Empatia chodzi o ZUS

  
Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Moderator: de Charette

Napisano: 11 cze 2019, 7:39

Nie mogę pobrać danych z ZUS-u, co 15 minut mam komunikat, że dane będą za 15 minut. Tak jest od wczoraj rana i dzisiaj to samo.
Ruda1
Awatar użytkownika
Referent
Posty: 354
Od: 07 maja 2014, 10:45
lubelskie


Napisano: 11 cze 2019, 8:18

właśnie napisałam to samo powyżej... nam nie działa od wczoraj , pojawia się komunikat nie można połączyć się z serwerem ... Może po ostatniej aktualizacji ?
iwonaj@
Stażysta
Posty: 178
Od: 31 mar 2017, 7:56

Napisano: 11 cze 2019, 8:21

Ja się łączę z serwerem, wszystko mi działa oprócz ZUS-u.
Ruda1
Awatar użytkownika
Referent
Posty: 354
Od: 07 maja 2014, 10:45
lubelskie

Napisano: 11 cze 2019, 8:53

wczoraj nie działało dziś po aktualizacji działa
kala1
Starszy referent
Posty: 715
Od: 21 mar 2017, 16:23

Napisano: 11 cze 2019, 9:27

Ruda , chyba jest jakiś pakiet poprawek do aktualizacji
iwonaj@
Stażysta
Posty: 178
Od: 31 mar 2017, 7:56

Napisano: 11 cze 2019, 9:37

Rozmawiałam z informatykiem i powiedział mi, że to wina ZUS-u.
Ruda1
Awatar użytkownika
Referent
Posty: 354
Od: 07 maja 2014, 10:45
lubelskie

Napisano: 11 cze 2019, 10:30

nie działa tylko przy świadczeniach rodzinnych
annja
Referent
Posty: 283
Od: 26 wrz 2012, 12:41
Polska

Napisano: 11 cze 2019, 10:42

annja pisze:nie działa tylko przy świadczeniach rodzinnych

No faktycznie, wzięłam sobie zamówiłam pierwsze z brzegu w funduszu i tam działa.
Ruda1
Awatar użytkownika
Referent
Posty: 354
Od: 07 maja 2014, 10:45
lubelskie


  
Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]




NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]