Matka jako opiekun prawny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 wrz 2020, 16:59

Hej. Proszę o pomoc. Rózne ośrodki podchodzą do tematu w inny sposób. Jedne traktują matke jako opiekune prawnego a inne nie bo to przecież matka. Już sama nie wiem jak ta sprawę rozstrzygnąć.
Matka ma piątkę dzieci uprawnionych do alimentów: Dominik, Nikola, Karol, Karolina i Ania.
1. Ztożyła pierwszy wniosek o przyznanie świadczenia z funduszu alimentacyjnego na 3 nieletnich dzieci (Dominika, Nikolę i Karola).
2. Drugi wniosek ztożyta jej córka Karolina sama na siebie (jest petnoletnia i się uczy).
3. Trzeci wniosek ztożyta matka na córkę Anie, która jest całkowicie ubezwłasnowolniona - matka jest jej opiekunem prawnym oraz pobiera świadczenie pielęgnacyjne na córkę. Ania posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepetnosprawności przyznane na stałe i pobiera rentę z ZUS.

Czy ustalając prawo do FA :
a) We wniosku złożonym na Anię (dot. Ad 3), matkę traktować jako opiekuna prawnego czy jednak w pierwszej kolejności jako matkę. Kogo wpisać we wniosku do członków rodziny oraz kogo dochody brać pod uwagę i przez ile osób ten dochód dzielić? Jeżeli wezmę dochód ani i podziele tylko przez nią to nie bedzie kwalifikować się do świadczenia.
b) Czy może matka zamiast dwóch wniosków (dot. Ad 1 i Ad 3) złożyć jako jeden i jako osoby uprawnione wpisać Dominika, Nikolę Karola i Anie i brać dochody wszystkich tzn. całego rodzeństwa, łącznie z Ania oraz matką? Czy jednak fakt że matka jest opiekunem prawnym wyklucza taką sytuację i wnioski powinny być ztożone osobno?
c) Jeżeli nie można połączyć wniosków to czy Anie można wpisać jako członka rodziny do pozostałych wniosków tj. który ztożyta Karolina i który ztożyła matka na 3 dzieci i brać pod uwagę także dochód Ani czy tylko resztę rodzeństwa i matki dochód(oprócz Ani) i przez ile osób dzielić dochód?
Pracownik69
Praktykant
Od: 05 lis 2019, 10:24
Zajmuję się: Stypendia, FA

Napisano: 30 wrz 2020, 11:36

Nikt się nie wypowie???
Pracownik69
Praktykant

Napisano: 30 wrz 2020, 13:17

ja w takim wypadku sprawę nr 3 traktowałabym jako opiekuna prawnego i brała pod uwagę tylko tą ubezwłasnowolnioną osobę uprawnioną i jej dochody.
co do pozostałych pytań to myślę, że matka prawidłowo złożyła osobno wnioski, a ja do wniosku pierwszego i drugiego nie wpisywałabym do członków rodziny osoby ubezwłasnowolnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego (także w przypadku kiedy matka pobiera świadczenie pielęgnacyjne na ta osobę ).
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2020, 10:11

hej. W przypadku nr 3 jak wezmę dochód tylko osoby ubezwłasnowolnionej (matka i tak nie ma żadnego dochodu) to dzielę go na dwie osoby??? W innym przypadku przekroczy kryterium i nie będzie sie należało fa
Pracownik69
Praktykant

Napisano: 01 paź 2020, 10:28

Pracownik69 pisze:
01 paź 2020, 10:11
hej. W przypadku nr 3 jak wezmę dochód tylko osoby ubezwłasnowolnionej (matka i tak nie ma żadnego dochodu) to dzielę go na dwie osoby??? W innym przypadku przekroczy kryterium i nie będzie sie należało fa
bierzesz dochód osoby uprawnionej i nie dzielisz przez 2 osoby tylko przez osobę uprawnioną, pamiętaj o odjęciu 13 renty, w moim przypadku alimenty przysługują w ramach "złotówka za złotówkę"
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2020, 13:06

a ja miałem taki przypadek że SKO mimo opiekuna prawnego - matki, napisali w uzasadnieniu decyzji że należy w pierwszej kolejności brać pod uwagę definicje rodziny i matkę uwzględnić, natomiast dochody tylko dziecka
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2020, 9:11

eMGie a czy mogłabyś mi przesłać skan z SKO na [email protected]
Mówi się że powinniśmy robić zgodnie z ustawą ale jednocześnie na korzyść uprawnionej. Twoje uzasadnienie z SKO przychyliło się na korzyść strony.
I dziękuje za przypomnienie z 13 rentą. Wystarczy oświadczenie strony o wysokości 13 renty czy muszę wystąpić z pismem do Zusu?
Pracownik69
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x