świadczenie pielęgnacyjne a opiekun tymczasowy UKR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??

Napisano: 05 sie 2024, 15:54

Mam pewne wątpliwości, czy się należy.
Co prawda ustawodawca wyłączył opiekuna tymczasowego jedynie ze świadczenia rodzicielskiego (które wymienione jest jako bezwzględnie nieprzysługujące) ale początek art. 26 ust. 4 ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa mówi wprost: Przysługujące na dziecko świadczenia (...) przysługują także opiekunowi tymczasowemu, o którym mowa w art. 25 (...).
Świadczenie pielęgnacyjne nie jest świadczeniem na dziecko (jak to np.: jest w zasiłku rodzinnym), nawet te nowe. Ono jest w związku z opieką nad dzieckiem i stąd moje wątpliwości.

Nie znalazłem na forum i w orzecznictwie, wiec może ktoś miał taki przypadek i się wypowie.
seba
Stażysta
Od: 01 maja 2016, 20:16
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2024, 7:46

a pod kogo w art 17 byś przypiął opiekuna tymczasowego?
1) matce albo ojcu,
2) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. z 2023 r. poz. 2809) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom,
3) opiekunowi faktycznemu dziecka,
4) rodzinie zastępczej, osobie prowadzącej rodzinny dom dziecka, dyrektorowi placówki opiekuńczo-wychowawczej, dyrektorowi regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej albo dyrektorowi interwencyjnego ośrodka preadopcyjnego
opiekun tymczasowy ma prawo do świadczeń tych, gdzie wśród uprawnionych jest opiekun prawny
#STANDWITHUKRAINE
#PutinChuj
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 sie 2024, 11:53

Tom. pisze:
06 sie 2024, 7:46
opiekun tymczasowy ma prawo do świadczeń tych, gdzie wśród uprawnionych jest opiekun prawny
no ten klucz wydaje się właściwy tylko po co wyszczególniali jedynie świadczenie rodzicielskie jako wyłączone z uprawnień skoro w kręgu osób też nie ma opiekuna prawnego jak w śp ?

no chyba, że ja się już w tym zapętliłem
seba
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2024, 12:04

myślę, że to wyłączenie rodzicielskiego dotyczy bardziej ukraińskich pieczy zastępczych a nie tymczasowego
Przysługujące na dziecko świadczenia, o których mowa w ust. 1 pkt 1, z wyłączeniem świadczenia rodzicielskiego, o którym mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, oraz świadczenia lub dofinansowanie, o których mowa w ust. 1 pkt 2, 3 i 5, przysługują także opiekunowi tymczasowemu, o którym mowa w art. 25, oraz opiekunowi, o którym mowa w art. 25*1 ust. 1.
#STANDWITHUKRAINE
#PutinChuj
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 06 sie 2024, 12:11

Dzięki.

Jak zwykle rzeczowo.

Idę w odmowę, a jeśli ktoś wyżej jakimś cudem to przyzna to podzielę się argumentacją z tej decyzji chociaż wątpię by ktoś zinterpretował przepis inaczej.

Pozdrawiam
seba
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2024, 12:25

ja to bym się nawet nie skupiał na tym tymczasie - po prostu wnioskodawca nie jest żadną z osób wymienionych w art 17 ust 1 jako uprawniony podmiot i tyle
#STANDWITHUKRAINE
#PutinChuj
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x