18lat składanie wnioskow - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?

Napisano: 11 sie 2024, 21:23

Witam serdecznie, jestem nowa w FA i mam dylemat. Osoby uprawnione (2 siostry)do fundusz alimentacyjnego były zawsze reprezentowane przez matkę nawet jak skończyła jedna z nich już dawno 18 ale nadal się uczy,druga kończy w tym roku 18. W tej chwili ponownie matka chce złożyć wniosek. Mam teraz dylemat czy jednak osoby uprawnione powinny złożyć same wniosek czy jednak matka może,ale przyjąć odręczne oświadczenie córek,że może ona ich reprezentować i matka składa wniosek.
KateCh
Praktykant
Od: 11 sie 2024, 21:12
Zajmuję się: Fa

Napisano: 12 sie 2024, 8:18

Też mam podobny problem. A czy jak osoba uprawniona do świadczeń z FA skończyła 18 lat i ma stopień niepełnosprawności znaczny to i mimo ze uczyła się do czerwca tego roku wypłacam jej świadczenia z funduszu?
Monia2020
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 21:45
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 sie 2024, 9:02

Również mam ten dylemat. Rozmawiałam w tej sprawie z prawnikiem- wskazał aby osoby pełnoletnie same składały wnioski. Jeśli chcą mogą udzielić pełnomocnictwa matce (pełnomocnictwo za opłatą 17 zł). Czy ktoś mógłby podzielić się informacją jak praktykuje?
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 12 sie 2024, 9:40

U nas pełnoletnie składają same na siebie. Mam 2 takie, które kończą 18 lat we wrześniu i czekają do tego czasu ze złożeniem wniosku.
Mantra
Praktykant
Od: 28 cze 2024, 12:57
Zajmuję się: FA/ŚR i inne

Napisano: 12 sie 2024, 12:41

Cześć, kiedyś tam na szkoleniu Mazurkiewicz mówił, że możemy brać oświadczenie od tych 18-sto latków w trakcie biegu okresu. I ja tak praktykuję, bo matka jak składa wniosek to na dzień składania wniosku dziecko było uprawnione ale nie pełnoletnie. A już na kolejny okres świadczeniowy dorosły uprawniony sam składa na siebie.
Meri
Praktykant
Od: 27 paź 2020, 14:20
Zajmuję się: FA

Napisano: 13 sie 2024, 7:47

Meri pisze:
12 sie 2024, 12:41
Cześć, kiedyś tam na szkoleniu Mazurkiewicz mówił, że możemy brać oświadczenie od tych 18-sto latków w trakcie biegu okresu. I ja tak praktykuję, bo matka jak składa wniosek to na dzień składania wniosku dziecko było uprawnione ale nie pełnoletnie. A już na kolejny okres świadczeniowy dorosły uprawniony sam składa na siebie.
Dokładnie tak samo robię :)
Mantra
Praktykant

Napisano: 13 sie 2024, 8:16

Meri pisze:
12 sie 2024, 12:41
U nas tak samo robimy.
siejo21
Referent
Od: 06 lis 2023, 15:28
Zajmuję się: FA/CP/DO

Napisano: 13 sie 2024, 10:15

Pełnoletnie dziecko składa wniosek na siebie, druga siostra również sama składa na siebie. Mam pytanie czy obie siostry muszą założyć osobne spawy o egzekucję alimentów u komornika? Rozumiem, że w tym przypadku muszą być dwa zaświadczenia o bezskuteczności z różnymi KMP?!
Andrzej82
Referent
Od: 08 kwie 2014, 15:22
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2024, 9:30

Andrzej82 pisze:
13 sie 2024, 10:15
Pełnoletnie dziecko składa wniosek na siebie, druga siostra również sama składa na siebie. Mam pytanie czy obie siostry muszą założyć osobne spawy o egzekucję alimentów u komornika? Rozumiem, że w tym przypadku muszą być dwa zaświadczenia o bezskuteczności z różnymi KMP?!

Aż zerknęłam z ciekawości jak to jest z tym KMP u moich "dorosłych" dzieci- mają taki sam nr jak postępowania wszczęte przez rodzica. Część z tych naszych dzieciaków po ukończeniu 18 lat sama zgłasza się do komornika i oświadczają, że chcą, aby kontynuowano egzekucję na ich rzecz, a tych zapominalskich komornik wzywa do zadeklarowania czy są zainteresowani kontynuacją, czy wolą postępowanie umorzyć.
Zaświadczenie od komornika każde z dorosłych dzieciaków bierze na siebie- czyli tak, powinny być dwa oddzielne zaświadczenia o bezskuteczności, a w rubryce gdzie jest "przyznanych dla" wpisana ta siostra, na którą jest zaświadczenie.
Mantra
Praktykant

Napisano: 14 sie 2024, 10:16

Dwoje pełnoletnich dzieci, dwa osobne zaświadczenia z innym KMP!!!
Matka pobierała na troje dzieci FA. Dójka osiągnęła pełnoletność, chcą składać osobne wnioski. W tym momencie informuje ich o konieczności założenia nowych sprawach u komornika, ponieważ jeżeli w nowym okresie będę miał trzech różnych wnioskodawców z tym samym KMP to pojawia się problem przy rozliczeniu wpłaty od dłużnika! Musiałbym jakość proporcjonalnie dzielić każdą wpłatę na trzy.
Andrzej82
Referent
Od: 08 kwie 2014, 15:22
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x