Odwołuję się do mojej wiedzy mając na uwadze, że wprowadzam deklaracje do systemu CEEB.Tom. pisze: ↑16 mar 2022, 11:03żeby coś było "głównym źródłem ogrzewania" to musi być zainstalowane, eksploatowane i służyć do c.o.GKN pisze: ↑15 mar 2022, 15:55Sądzę, że nie musi być zaznaczone jako C.O. ponieważ np. trzon kuchenny lub piecokuchnia może być głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego (budynku/pomieszczenia mieszkalnego), jednak nie musi być, a często nie jest wpięta do instalacji c.o.Dlatego funkcji tej nie zaznacza się w deklaracji.Również wtedy nie zaznacza się funkcji C.W.U.Zaznacza się jedynie, że takie źródło jest zainstalowane i eksploatowane.
c.o. w deklaracji nie oznacza instalacji centralnego ogrzewania a funkcję grzewczą i jest to wprost wyjaśnione w deklaracji
Wielce wielkomiejskie podejście. Kuchnia węglowa jest głównym źródłem ogrzewania? Jest. Służy do CO? Kwestia semantyki, ale jak wyjaśnił już ładnie GKN w CEEB nie da się oznaczyć tej kuchni jako CO. Czyli u mnie połowa staruszków z chat z takimi kuchniami ma dostać wg Ciebie podstawowy dodatek, bo nie ma kratki w CEEB?
Czyli u Ciebie jak nie ma zaznaczonego C.O. to przyznajesz podwyższony dodatek?Bazyl pisze: ↑17 mar 2022, 9:49Wielce wielkomiejskie podejście. Kuchnia węglowa jest głównym źródłem ogrzewania? Jest. Służy do CO? Kwestia semantyki, ale jak wyjaśnił już ładnie GKN w CEEB nie da się oznaczyć tej kuchni jako CO. Czyli u mnie połowa staruszków z chat z takimi kuchniami ma dostać wg Ciebie podstawowy dodatek, bo nie ma kratki w CEEB?
Tak. Dla mnie kuchnia węglowa czy koza, to główne źródło ogrzewania gospodarstwa, mimo że nie pełni funkcji zasilania CO. Ja wiem, że jest XXI wiek, ale to nie znaczy, że każdy ogrzewa dom instalacją CO.
wszelkie tego typu informacje są tyle samo warte co komunikaty mrpips na ich stronie
Deklaracja w części B01 zawiera pozycje dot. funkcji dla tych źródeł więc imo powinny być wypełnione. I nie wiem skąd utożsamianie funkcji grzewczej wyłącznie z centralnym ogrzewaniem.
Pretensje do twórców tego bubla...
bezpieczniej jest dać podstawowy bo liczy się data wpływu deklaracji a we wniosku zaznaczył nieprawdę ( bo to ze pali ok ale nie było złozonej deklaracji w CEEB w dniu składania w/w wniosku