W deklaracji CEEB czy musi być zaznaczona funkcja c.o - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 16 mar 2022, 15:48

u nas nie byle deklaracja zgadzała się z wnioskiem
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 16 mar 2022, 16:34

Tom. pisze:
16 mar 2022, 11:03
GKN pisze:
15 mar 2022, 15:55
iwona0303 pisze:
15 mar 2022, 14:05
potwierdzam musi być co zaznaczone
Sądzę, że nie musi być zaznaczone jako C.O. ponieważ np. trzon kuchenny lub piecokuchnia może być głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego (budynku/pomieszczenia mieszkalnego), jednak nie musi być, a często nie jest wpięta do instalacji c.o.Dlatego funkcji tej nie zaznacza się w deklaracji.Również wtedy nie zaznacza się funkcji C.W.U.Zaznacza się jedynie, że takie źródło jest zainstalowane i eksploatowane.
żeby coś było "głównym źródłem ogrzewania" to musi być zainstalowane, eksploatowane i służyć do c.o.

c.o. w deklaracji nie oznacza instalacji centralnego ogrzewania a funkcję grzewczą i jest to wprost wyjaśnione w deklaracji
Odwołuję się do mojej wiedzy mając na uwadze, że wprowadzam deklaracje do systemu CEEB.
Na poparcie moich wyjaśnień proszę o zapoznanie się z przykładowo wypełnionymi deklaracjami A na stronie GUNB. W deklaracji tej nie zaznacza się funkcji ogrzewanie(C.O.- centralne ogrzewanie ) dla trzonu kuchennego, piecokuchni czy kuchni węglowej chyba, że kuchnia węglowa ma założoną tzw. podkowę i jest wpięta w instalację centralnego ogrzewania. C.O. to ogrzewanie wielu pomieszczeń z jednego źródła ciepła umiejscowionego np. w kotłowni. Np. kuchnia węglowa może być głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego ale nie musi być w pięta w instalację C.O. Dla takich wnioskodawców oznaczałoby to nie otrzymanie podwyższonego dodatku osłonowego.
GKN
Praktykant
Od: 15 sty 2021, 13:19
Zajmuję się: DM

Napisano: 17 mar 2022, 9:49

Tom. pisze:
żeby coś było "głównym źródłem ogrzewania" to musi być zainstalowane, eksploatowane i służyć do c.o.
Wielce wielkomiejskie podejście. Kuchnia węglowa jest głównym źródłem ogrzewania? Jest. Służy do CO? Kwestia semantyki, ale jak wyjaśnił już ładnie GKN w CEEB nie da się oznaczyć tej kuchni jako CO. Czyli u mnie połowa staruszków z chat z takimi kuchniami ma dostać wg Ciebie podstawowy dodatek, bo nie ma kratki w CEEB?
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2022, 10:03

Bazyl pisze:
17 mar 2022, 9:49
Tom. pisze:
Wielce wielkomiejskie podejście. Kuchnia węglowa jest głównym źródłem ogrzewania? Jest. Służy do CO? Kwestia semantyki, ale jak wyjaśnił już ładnie GKN w CEEB nie da się oznaczyć tej kuchni jako CO. Czyli u mnie połowa staruszków z chat z takimi kuchniami ma dostać wg Ciebie podstawowy dodatek, bo nie ma kratki w CEEB?
Czyli u Ciebie jak nie ma zaznaczonego C.O. to przyznajesz podwyższony dodatek?
Pola1
Referent
Od: 13 mar 2017, 8:55
Zajmuję się: ŚW/DS

Napisano: 17 mar 2022, 10:09

Pola1 pisze:
17 mar 2022, 10:03
Tak. Dla mnie kuchnia węglowa czy koza, to główne źródło ogrzewania gospodarstwa, mimo że nie pełni funkcji zasilania CO. Ja wiem, że jest XXI wiek, ale to nie znaczy, że każdy ogrzewa dom instalacją CO.
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2022, 10:33

Bazyl pisze:
17 mar 2022, 10:09
Pola1 pisze:
17 mar 2022, 10:03
Tak. Dla mnie kuchnia węglowa czy koza, to główne źródło ogrzewania gospodarstwa, mimo że nie pełni funkcji zasilania CO. Ja wiem, że jest XXI wiek, ale to nie znaczy, że każdy ogrzewa dom instalacją CO.

Dziękuję za wiadomość
Pola1
Referent

Napisano: 23 mar 2022, 23:25

Wniosek złożony w styczniu, zaznaczone, że wnioskodawca opala węglem deklaracja zgłoszona 21.03 wydając informację jutro mogę przyznać dodatek podwyższony?
Pola1
Referent

Napisano: 24 mar 2022, 9:49

GKN pisze:
16 mar 2022, 16:34
Na poparcie moich wyjaśnień proszę o zapoznanie się z przykładowo wypełnionymi deklaracjami A na stronie GUNB.
wszelkie tego typu informacje są tyle samo warte co komunikaty mrpips na ich stronie
GKN pisze:
W deklaracji tej nie zaznacza się funkcji ogrzewanie(C.O.- centralne ogrzewanie ) dla trzonu kuchennego, piecokuchni czy kuchni węglowej chyba, że kuchnia węglowa ma założoną tzw. podkowę i jest wpięta w instalację centralnego ogrzewania.
Deklaracja w części B01 zawiera pozycje dot. funkcji dla tych źródeł więc imo powinny być wypełnione. I nie wiem skąd utożsamianie funkcji grzewczej wyłącznie z centralnym ogrzewaniem.
GKN pisze:
Dla takich wnioskodawców oznaczałoby to nie otrzymanie podwyższonego dodatku osłonowego.
Pretensje do twórców tego bubla...

Każdy robi jak uważa wg swojej wiedzy. Pzdr.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 mar 2022, 10:45

Pola1 pisze:
23 mar 2022, 23:25
Wniosek złożony w styczniu, zaznaczone, że wnioskodawca opala węglem deklaracja zgłoszona 21.03 wydając informację jutro mogę przyznać dodatek podwyższony?
bezpieczniej jest dać podstawowy bo liczy się data wpływu deklaracji a we wniosku zaznaczył nieprawdę ( bo to ze pali ok ale nie było złozonej deklaracji w CEEB w dniu składania w/w wniosku
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem