hej, słuchajcie jeśli z klientem który ma zasiłek stały mam wywiad np. z lipca bo wtedy przyznawałam mu pomoc w formie zasiłku celowego to muszę z nim robić kolejny wywiad w związku ze zmianą kryteriów dochodowych. Ważność wywiadu jest- pół roku.
Nowy wniosek, nowy wywiad.
Nie ma czegoś takiego jak półroczna ważność wywiadu.
Przeczytaj sobie kiedy robisz wywiad co pół roku i nie jest to jednoznaczne z tym, że wywiad ma ważność pół roku !!
Rozumiem, że masz na myśli art. 107 ust 4. Dopytuję o ten wywiad, ponieważ jak była zmiana kryteriów i wysokości świadczeń w 2015 roku to u nas w Ośrodku nie robiłyśmy nowych wywiadów tylko zmieniałyśmy decyzje na poprzednich wywiadach. Od tego czasu miałyśmy kilka kontroli i nikt nam tego nie zakwestionował....
Art. 106 mówi, kiedy zmienia się decyzję - m. in. w związku ze zmianą przepisów prawa. Art. 107 ust. 4 mówi, kiedy przeprowadza się aktualizację wywiadu - w przypadku ubiegania się o przyznanie świadczenia po raz kolejny (w tym przypadku nie dotyczy), lub w przypadku zmiany danych zawartych w wywiadzie. Ergo, jeżeli w sytuacji klienta nic się nie zmieniło, a zmiana wysokości świadczenia jest związana tylko ze zmianą kryterium, to oczywiście, że aktualizacja wywiadu nie jest potrzebna do zmiany decyzji.
a powiedz mi jerzozwierz jak u Was w Ośrodku robicie.
U nas po dłuższym zastanowieniu, najpierw robimy zawiadomienie o wszczęciu postępowania potem wywiad i ostatecznie zmieniamy decyzję w części dot. wysokości świadczenia