WAŻNE- Brak odpowiedzi od pracodawcy- co dalej z wnioskiem - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 lis 2017, 9:25

Dzień dobry wszystkim,
mam Klientkę, która wpisała męża w skład rodziny, natomiast nie żyją ze sobą- on mieszka osobno, ona osobno, nie mają rozwodu ani separacji orzeczonej sądownie.
Przy rozpatrywaniu wniosku 500 + wyszło, że trzeba dostarczyć jego dokumenty z roboty, Pani mówi, że nie ma dostępu do jego dokumentów i fizycznie nie jest w stanie ich dostarczyć.

Zawnioskowałam z urzędu do firmy o wydanie dokumentów, nic jeszcze nie otrzymałam, czas mają do 4 grudnia. Jeśli nie otrzymam odpowiedzi, co mam zrobić z wnioskiem? Pozostawić bez rozpatrzenia?

Sprawa jest pilna, proszę o pomoc
gopsmaz
Praktykant
Od: 06 paź 2017, 9:54
Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze, świadczenia rodzinne

Napisano: 21 lis 2017, 10:15

wezwać wnioskodawczynię do uzupełnienia dokumentów. Jak nie dostarczy, to wniosek bez rozpatrzenia.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 22 lis 2017, 10:06

a co jeśli na stary okres zasiłkowy nie mam dokumentu ani od pracodawcy ani od wnioskodawcy o dochodzie za drugi miesiąc? Na co mam się powołać żeby uzyskać takie informacje?
rysia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 15:17
Zajmuję się: ŚW,SR,FA

Napisano: 23 lis 2017, 10:56

Moim zdaniem tak jak wspomniał rozmówca wyżej- wezwać do uzupełnienia braków formalnych pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia
Podstawa prawna dla 500 + - art 19. ust. 1
dla rodzinnego- art 24 ust a
gopsmaz
Praktykant
Od: 06 paź 2017, 9:54
Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze, świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x