WAŻNE, PRZECZYTAJ! Sprawa potwierdzeń "Nie jestem robotem" - O serwisie OPS.pl

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]

Wybieram:

Tak jak jest obecnie i pasuje mi takie zabezpieczenie.
78
42%
Usunięcie zabezpieczenia kosztem braku możliwości pisania bez zalogowania/posiadania konta na forum.
76
41%
Jest mi to obojętne.
32
17%

Liczba głosów : 186

Napisano: 24 paź 2016, 14:44

Witam wszystkich,
Krótko streszczając sprawę i zaczynając od początku:

Ostatnio wprowadzono na forum nowe zabezpieczenie antyspamowe (captcha/Nie jestem robotem) w związku z nasilającymi się botami spamującymi na forum.

Niestety dla niektórych to rozwiązanie jest uciążliwe i występują liczne skargi na to zabezpieczenie, m. in. takie:
Rajski. pisze:Administratorów forum proszę o zdrowy rozsądek. Tu się nie da pisać.... w powyższej odpowiedzi chyba z 5 razy zaznaczałem znaki drogowe i witryny sklepowe.

Zmieńcie to bo ludzie przestaną tu zaglądać!!!!!!
kb pisze:potwierdzanie przez zalogowanych uzytkownikow,ze nie sa robotami to spora przesada :) i bardzo zniecheca do wspomagania kolegow na forum...jeszcze chociaz zeby wystarczylo zaznaczenie, ale nie...trzeba wgapiac sie w te obrazki i czasami dojsc do wniosku,ze chyba niestety juz sie przemienilem w tego robota , bo nie zauwazylem wszystkiego :D
W związku z powyższym jest możliwość rezygnacji z przedmiotowego zabezpieczenia ale tylko w przypadku wyłączenia możliwości pisania postów/zakładania tematów osobom z tzw. kont Gościa (brak możliwości pisania na forum osób nieposiadających konta) co w praktyce wyglądałoby tak, że pisać na forum mogły by tylko osoby zalogowane a zabezpieczenie captcha zostałoby wtedy całkowicie usunięte.

Stąd ta ankieta która ma posłużyć do zobrazowania Waszego zdania na ten temat czy chcecie aby pozostało wszystko jak jest obecnie czy wolicie pisać wyłącznie z zalogowanych kont sprawniej i szybciej poprzez brak weryfikacji przy każdym poście (nie jestem robotem).

Niniejszą wiadomość starałem się jak najprościej napisać żeby każdy miał świadomość o co chodzi.

Jeśli macie jakieś pytania czy problemy w tej sprawie to piszcie tutaj.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 24 paź 2016, 15:18

Zrobię wszystko, byleby nie zaznaczać więcej tych witryn sklepowych, znaków drogowych i zbiorników wodnych.

Co prawda zaznaczyłam opcję nr 2... ale może zamiast tak drastycznych środków (nie każdy chce się logować) opcja potwierdzania człowieczeństwa byłaby przystępniejsza np. w formie wpisywania cyfr? Wbicie ciągu cyfr np 5049 jest zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze niż witryny sklepowe.
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2016, 17:46

ja nie zaznaczylam zadnej opcji, bo zadna nie jest dobra:) a nie da sie tak, ze zalogowanie juz potwierdza, ze jestem czlowiekiem ?:) a bawic sie w zaznaczanie beda ci co nie chca zalozyc sobie konta ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2016, 20:15

kb pisze:ja nie zaznaczylam zadnej opcji, bo zadna nie jest dobra:) a nie da sie tak, ze zalogowanie juz potwierdza, ze jestem czlowiekiem ?:) a bawic sie w zaznaczanie beda ci co nie chca zalozyc sobie konta ?
to na to jest odpowiedź druga
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 24 paź 2016, 21:36

Witam ! czy w waszym przypadku aby być człowiekiem trzeba mieć założone konto? a gdzie tolerancja? A co waszym zdaniem znaczy ,, człowiek,,? Pozdrawiam /bez konta/ :(
gość2

Napisano: 24 paź 2016, 23:16

Po pierwsze
Róweniż nie podoba mi się obecna opcja, na pewno można ustawić, że dla zalogowanych nie będzie takiej potrzeba, a tylko soby bez konta będa musiał prze to brnąć.

Po drugie, jeżeli w ustawieniach wybierzecie wygląd jako klasyczne _forum to będziecie mieć podobnie jak ja na poniższym obrazku, tym bardzie, że uważam że layout : klasyczne_forum jest bardziej przejrzysty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2016, 7:25

naitsyrk85 pisze:Po pierwsze
Róweniż nie podoba mi się obecna opcja, na pewno można ustawić, że dla zalogowanych nie będzie takiej potrzeba, a tylko soby bez konta będa musiał prze to brnąć.

Po drugie, jeżeli w ustawieniach wybierzecie wygląd jako klasyczne _forum to będziecie mieć podobnie jak ja na poniższym obrazku, tym bardzie, że uważam że layout : klasyczne_forum jest bardziej przejrzysty
zgadzam się w obu przypadkach :)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 25 paź 2016, 8:08

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby stosowanie weryfikacji captcha (dla zalogowanych i nie), ale nie takiej, jaka jest obecnie. Faktycznie, zaznaczanie obrazków, gdzie jest sklep, jezioro lub znak jest męczące i nie raz się pomyliłam. Ponadto czasem napisze się za długą wiadomość i trzeba ją skracać i przy każdej próbie trzeba klikać w te obrazki. Czy weryfikacja nie mogłaby przebiegać poprzez wpisanie jakichś prostych (i czytelnych) wyrazów zamiast opcji z obrazkami?

P.S. Też zaznaczyłam opcję 2, ale nie stanowi ona stricte mojej propozycji.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2016, 8:20

Krwawa pisze:Wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby stosowanie weryfikacji captcha (dla zalogowanych i nie), ale nie takiej, jaka jest obecnie. Faktycznie, zaznaczanie obrazków, gdzie jest sklep, jezioro lub znak jest męczące i nie raz się pomyliłam. Ponadto czasem napisze się za długą wiadomość i trzeba ją skracać i przy każdej próbie trzeba klikać w te obrazki. Czy weryfikacja nie mogłaby przebiegać poprzez wpisanie jakichś prostych (i czytelnych) wyrazów zamiast opcji z obrazkami?

P.S. Też zaznaczyłam opcję 2, ale nie stanowi ona stricte mojej propozycji.

Przecież napisałem że wystarczy zmienić szablon forum i macie iny sposób potwierdzania
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2016, 10:56

naitsyrk85 pisze:Przecież napisałem że wystarczy zmienić szablon forum i macie iny sposób potwierdzania
Ja tylko wyraziłam swoją opinię, na szablonach forów się nie znam. :)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x