WAŻNE - przeczytaj zanim utworzysz nowy temat! - O serwisie OPS.pl

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 07 mar 2017, 10:55

Witam serdecznie,

Poruszam temat który od jakiegoś czasu jest zauważalny prze mnie jak i przez innych użytkowników tego forum a mianowicie dotyczy to zachowania użytkowników przy zakładaniu nowych tematów, otóż:
1. Zakładając tematy wpisujecie jego nazwę losowymi literami lub nazwa tematu w ogóle nie świadczy o jego treści ewentualnie nazwa odnosi się do tego jak jesteś zdesperowana/y (np. BŁAGAM O POMOC).
2. Często zdarza się, że zakładacie tematy powielając sprawę dla której przed chwilą ktoś inny założył temat i znajduje się on nawet na stronie głównej działu gdzie wystarczy jedynie spojrzeć a już widać ten sam temat.
3. Zakładacie tematy z problemami które wielokrotnie były omawiane lub rozwiązywane na forum i szybciej możecie się dowiedzieć rozwiązania poprzez skorzystanie z opcji "szukaj" na forum niż czekać aż ktoś odpowie i co gorsza wpisujecie w przypadku braku odpowiedzi innych użytkowników w Waszym temacie np. "nikt mi nie pomoże?"; "proszę niech ktoś się zlituje" itp. Skorzystaj z opcji przeszukania forum/działu i zakładaj temat w przypadku gdy nie ma odpowiedzi na Twój problem w przeszłości.
4. Nie wpisujecie nazwy/loginu podczas zakładania tematu a skutkuje to automatycznym nadaniem Wam nazwy "Gość" a to skutkuje w razie dłuższej konwersacji różnymi niejasnościami.
5. Wobec powyższego punktu polecam osobom niezarejestrowanym aby zarejestrowały się ponieważ forum może stać się wówczas czytelniejsze i dla osób zalogowanych: nie ma reklam, nie ma potwierdzeń "nie jestem robotem", możesz w szybki sposób sprawdzać czy w tematach w których udzielałaś/eś się jest jakaś odpowiedź, powstaje możliwość zmiany wyglądu forum na inny, nikt nie będzie mógł się podawać pod Twoim loginem itd.

Wobec powyższego tematy typu jak te załączone na obrazu tego postu zostają od razu usuwane przez to tracicie możliwość uzyskania informacji od innych użytkowników.
Jesteśmy w większości pracownikami samorządowymi itp. którzy od innych wymagają wielu rzeczy a sami prezentujemy się w tak prymitywny sposób.
Więc proszę wszystkich Was o przestrzeganie regulaminu a głównie o przestrzeganie wyżej wymienionych punktów od 1 do 4 i nazywanie nowych tematów tak aby najlepiej opisywały jego treść.

Dyskusja w tym temacie jest otwarta, każdy może się wypowiadać a temat przez kilka dni będzie miał formę globalną tj. będzie się wyświetlał w każdym dziale forum po kilku dniach temat będzie jedynie w dziale "O serwisie OPS.pl".

-
Załączniki
zrzut.png
Przykładowe tematy które w niespełna jeden dzień zostały utworzone przez Was
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 07 mar 2017, 12:44

Idea zaprowadzenia względnego porządku na forum jest chwalebna. Źródłem niemałej irytacji są dla mnie tematy o nazwie "Pomocy!" (i jej wariacje), "Co robić", lub inne, bardzo ogólne tytuły. Świadczy to o niewiedzy i/lub egoizmie autora/autorki. Kolejną irytującą sprawą jest powielanie wątków, które z kolei świadczy o lenistwie. ;) Nie chcę nikogo obrazić, ale inaczej zjawisk tych nazwać się nie da.

Obawiam się jednak, że zasady regulaminu będą nagminnie łamane, głównie przez niezarejestrowanych użytkowników ("jednostrzałowców") i może warto byłoby zastanowić się nad tym, jakimi środkami zdyscyplinować piszących. I nie mam na myśli tego, by przez te 8 godzin najwyższej aktywności forum moderatorzy usuwali nieregulaminowe wpisy, bo nie o to chodzi, zresztą to chyba fizycznie niemożliwe, a i zdrowia ich byłoby szkoda.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 13:16

moderator może zmienić temat, pouczyć tego, który temat założył albo wywalić temat raz na zawsze, to się ten ktoś zastanowi następnym razem jak będzie szukał pomocy
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 07 mar 2017, 13:24

Yhym...
Na poniższym załączniku widać, że to jak grochem o ścianę...
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 mar 2017, 13:26

A tu następne i oba sprzed chwili...
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 mar 2017, 14:59

bardzo słuszna idea, poza jednym,
nie uważam by powielanie wątków było czymś złym, wyszukiwanie tematów nie zawsze się udaje, przyczyną może być zły opis, złe frazy użyte przeze mnie, czy brak określonego tematu, tego nigdy nie wiem, w takiej sytuacji nie pozostaje nic innego jak tylko pytać
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 07 mar 2017, 15:19

thorgal70 - zgadzam się.
e-ka

Napisano: 07 mar 2017, 15:37

thorgal70 pisze:bardzo słuszna idea, poza jednym,
nie uważam by powielanie wątków było czymś złym, wyszukiwanie tematów nie zawsze się udaje, przyczyną może być zły opis, złe frazy użyte przeze mnie, czy brak określonego tematu, tego nigdy nie wiem, w takiej sytuacji nie pozostaje nic innego jak tylko pytać
Wszystko zależy od skali. Moimi "terenami łowieckimi" jest forum o dodatkach mieszkaniowych, gdzie niektóre popularne pytania (np. "czy dodatek pielęgnacyjny wlicza się do dochodu?") pojawiają się tam setki razy. Dla mnie to za dużo. Forum puchnie bez sensu, robi się nieczytelne i nieprzyjazne, ponieważ ktoś nie zada sobie trudu skorzystania z wyszukiwarki, bo myśli tylko o sobie, albo w ogóle nie jest świadom tego, jak ważne jest to forum dla tysięcy osób i że winno ono być wygodne i przejrzyste.
Być może rozwiązaniem byłby jakiś wydzielony obszar pn. "Szybkie pytanie", zaś cała baza wartościowych wpisów byłaby gdzieś indziej, ale to chyba niemożliwe do moderacji teraz, z wielu przyczyn.

Zastanawiam się nad opcją czatu na forum (shoutbox). Co o tym sądzicie? Może tam by mogło uciec sporo siejących nieporządek wpisów?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 15:38

thorgal70 pisze:bardzo słuszna idea, poza jednym,
Ale napisałem o tym, że jeśli nie można znaleźć tego w zasobach wtedy oczywiście jak najbardziej należy założyć nowy temat:
heiland pisze:Skorzystaj z opcji przeszukania forum/działu i zakładaj temat w przypadku gdy nie ma odpowiedzi na Twój problem w przeszłości.
Krwawa pisze:Być może rozwiązaniem byłby jakiś wydzielony obszar pn. "Szybkie pytanie", zaś cała baza wartościowych wpisów byłaby gdzieś indziej, ale to chyba niemożliwe do moderacji teraz, z wielu przyczyn.

Zastanawiam się nad opcją czatu na forum (shoutbox). Co o tym sądzicie? Może tam by mogło uciec sporo siejących nieporządek wpisów?
Temat SB jest prze zemnie od miesięcy poruszany i proponowany, mam nadzieję, że w marcu już będzie gotowy do użytku bo nie trzeba być stałym bywalcem aby zauważyć, że jest niezbędny ;)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 07 mar 2017, 15:57

heiland pisze:Temat SB jest prze zemnie od miesięcy poruszany i proponowany, mam nadzieję, że w marcu już będzie gotowy do użytku bo nie trzeba być stałym bywalcem aby zauważyć, że jest niezbędny ;)
Nie chciałam zabrzmieć, jakoby to był mój pomysł, jakkolwiek nie wiedziałam, że temat był poruszany. Bardzo się cieszę, że to użyteczne narzędzie się pojawi!
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x