a co ze świadczeniami rodzinnymi? czy będą w strukturach centrum wsparcia, dodatki mieszkaniowe, stypendia i inne zadania, jeżeli ma być wszystko razem dalej w takim ksztalcie to nic sie nie zmieni;
\"Mimo licznych uwag zgłoszonych przez inne ministerstwa i partnerów społecznych resort podtrzymuje najważniejsze zmiany...? Czyją agenturą jest ten resort, skoro ignoruje krytyczny głos innych ministerstw oraz partnerów społecznych - organizacji pozarządowych i związków zawodowych, skoro lekceważy głos praktyków, ekspertów? Nowe założenia nie uwzględniają krytycznych uwag zgłaszanych w trakcie konsultacji pierwszej wersji założeń? Osoby, które przecztały już nową wersję założeń, odnoszą wrażenie, że dodano do nich nowe, mocno kontrowersyjne treści. Ta nowa wersja założeń do zmian w ustawie o pomocy społecznej nie będzie konsultowana, ponieważ jest owocem przeprowadzonych już konsultacji! W tej sprawie ministerstwo stosuje standardy właściwe reżimom totalitarnym!!!
Minister Rafał Trzaskowski: Bliska współpraca z panią prezydent pozwoliła mi na poznanie samorządu, co teraz niezwykle się przydaje. Ustawa samorządowa, którą przygotował MAC, jest jednym z moich priorytetów. Nie jest ona wolna od kontrowersji, wszystkie zmiany mają jednak na celu usprawnienie pracy samorządów poprzez np. konsolidację ich zadań, ułatwienie współpracy a wszystko po to, by samorządy stały się bardziej wydajne i w efekcie mogły skuteczniej działać na rzecz mieszkańców. Dzięki temu, że poznałem specyfikę samorządów, łatwiej mi rozwiązywać spory, które towarzyszą tej reformie. https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... acji/v9f92
Nowelizacja ustawy o pomocy społecznej. Ile warte są konsultacje?
W dniu 14.02.2014 r. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej opublikowało \"nową\" wersję założeń zmian w ustawie o pomocy społecznej. Nowa wersja założeń nie uwzględnia licznych krytycznych uwag zgłaszanych w trakcie przeprowadzonych ogólnopolskich konsultacji.
czytam te nowe założenia i jestem przerażona, nic się nie zmieni , dalej bedziemy robić całą prace administracyjną , klepać decyzje, listy wypłat, komplwtowaćwszystkie dokumenty do wydania deyczj i pracę socjalną , kASA wsparcia dochdowego ma być działem fakultatywnym
czyli dalej nas bedą kojarzyć z zasiłkami rodzinnymi, stypendiami, bo przecież ktoś to musi robić, a miało być oddzielenie od kasy, i jeszcze dostaniemy laptopa w teren !!!!!
Słuszna obserwacja ktosiu! Ale większość strudzonych znojem pracy socjalnych nie potrafi czytać miedzy wierszami wiec napiszemy to wprost:
BĘDZIECIE od marca zapierniczac zwywiadami po rodzinach ubiegających sie o miejsce dla dziecka w przedszkolu! inwigilowac je, przesłuchując także sąsiadów w wyniku czego nienawiść ludzi znów zwróci sie przeciw Wam.
Teraz dotarło co wam wepchnęli przyjaciele z oświaty?