Witam,
Mam prośbę dot. pomocy w rozstrzygnięciu kilku nurtujących mnie kwestii. Od tego roku zajmuję się prowadzeniem stypendium. Uczestniczyłam do tej pory w trzech szkoleniach z pomocy materialnej wraz ze zbliżającymi się zmianami. Ostatnie szkolenie tak namieszało mi w głowie,że już sama nie wiem jak mam pracować.
Oto kilka problematycznych zagadnień:
1. Panie z dwóch poprzednich szkoleń mówiły,że wnioski o przyznanie stypendium składamy do 15 września, jak również w przypadku zmian mających wpływ na decyzję przyznającą stypendium m.in. utraty dochodu o stypendium te same osoby mogą ubiegać się w późniejszym terminie. Przykładowo Pani X pracuje do listopada, w związku z czym od grudnia utraci dochód i można przyznać jej stypendium. Najpierw dać odmowę, następnie ponownie rozpatrzyć złożony wniosek i przyznać stypendium.
Pani z ostatniego szkolenia, absolutnie zaprotestowała takiem traktowaniu spraw. Stwierdziła,że zgodnie z ustawą tylko i wyłącznie wnioski składamy do 15 września (że w ustawie nie ma innego terminu na przyjmowanie wniosków), absolutnie raz rozpatrzonych wniosków nie mamy prawa ponownie przeliczać i uznawać,że tak jak w przypadku opisanym powyżej Pani X od początku nie należało się stypendium więc po utracie pracy również nie będziemy zajmować się jej sprawą- stypednium się jej nie należało więc więcej w jej sprawę nie wnikamy i czekamy co wydarzy się w jej życiu w kolejnym roku szkolnym.
Najlepsze jest to,że według teorii trzeciej Pani ze szkolenia w którym uczestniczyłam decyzję możemy wstrzymać, w przypadku gdy osoba zgłosi,że podjęła pracę, a w przypadku utraty przez nią pracy i tak jej się nic nie będzie należało. Czyli ten system nie działa w dwie strony. My zabieramy stypendium, ale gdy się już należy to i tak nie przyznajemy. Niesprawiedliwe...
Która wersja jest prawidłowa?
2. Jeżeli jesteśmy pracownikami OPS i mamy m. in. wgląd w wysokość zasiłku rodzinnego (który rownież się zwiększy) wówczas na etapie rozpatrzenia wniosku przewidujemy od razu do kiedy tej osobie bedzie sie nalezalo stypendium w związku ze zmianą wysokości zasiłku rodzinnego. Działamy wtedy z urzędu. - teoria Pani trzeciej.
Z uwagi braku czasu resztę opiszę później. Dziękuję za szczere wypowiedzi.