weryfikacja dłużnika

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Stella
Praktykant
Zajmuję się: PS/ŚW/FA
Kontakt:

weryfikacja dłużnika

Post autor: Stella »

Mam mały problem, gdyż po jakiś 3 latach okazało się, że dłużnik nie żyje (dodam, ze świadczenia z fa były już dawno wypłacane i zostało samo zadłużenie). Zrobiła się z tego mała afera, ze nie interesuje się dłużnikami itp. Dostałam nakaz od kierownika aby wystąpić o USC z zapytaniem czy dani dłużnicy żyją. Nie za bardzo mam podstawę w przepisach z fa, ale czy można to zrobić np. przez weryfikacje w Sygnity (chodzi mi o ustalenie czy dany dłużnik żyje). Proszę podpowiedzcie jak u Was wygląda sprawa z "starymi" dłużnikami.
inspektorr
Referent
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Re: weryfikacja dłużnika

Post autor: inspektorr »

zależy jak sie okazalo. Jeżeli w aktach miałaś pismo od komornika z informacją o umorzeniu posteopwania to twój bład, ale jeśli takiej nie było od komornika to niby skad miałaś widziec o tym fakcie. Nie mamy obowiązku sprawdzania dłuzników. Sprawę wyjasnic przede wszystkim u komornika ze juz nie prowadzi i na tej podstawie wygasic dług.
ODPOWIEDZ