wezwanie do zapłaty przed UP i TYT. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 lip 2020, 14:49

Przed procedurą : upomnienie, tytuł wykonawczy, chciałabym jeszcze dać szansę żeby osoba zwróciła nienależnie pobrane świadczenia. Czy ktoś z Was ma może bryk lub wskazówki co powinno zawierać takie pismo?
halina123
Praktykant
Od: 28 maja 2019, 12:22
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 09 lip 2020, 8:00

tak. Nic nie powinno zawierać, bo takiego pisma się nie robi
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2020, 9:11

de Charette pisze:
09 lip 2020, 8:00
tak. Nic nie powinno zawierać, bo takiego pisma się nie robi
Ja wiem ale ja MUSZĘ. dlatego nie mogłam znaleźć żadnego umocowania... ale dzięki za odpowiedź
halina123
Praktykant
Od: 28 maja 2019, 12:22
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 13 lip 2020, 10:12

To jak musisz.
Art.6 §1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnych w administracji (Dz. U. z 2019 r., poz. 1438 z późn. zm) w razie uchylania się zobowiązanego od wykonania obowiązku wierzyciel powinien podjąć czynności zmierzające do zastosowania środków egzekucyjnych.

Art.6 §1b ustawy o postępowaniu egzekucyjnych w administracji (Dz. U. z 2019 r., poz. 1438 z późn. zm) przed podjęciem czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych wierzyciel może podejmować działania informacyjne wobec zobowiązanego zmierzające do dobrowolnego wykonania przez niego obowiązku.

Na podstawie tego napisz informację że decyzją ustalono NP , nie dokonano wpłaty o czym przypominasz. Możesz dodać informację iż w przypadku braku zapłaty należności, organ ponownie podejmie stosowne kroki zmierzające do uzyskania tytułu wykonawczego i wszczęcia egzekucji przeciwko Panu, co spowoduje zwiększenie zobowiązań o koszty postępowania egzekucyjnego.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x