Jak przygotowujemy wezwanie dla dłużnika na wywiad podajemy podstawę prawną wezwania , bo ja tam zawsze pisałam -wzywam Pana w celu przeprowadzenia wywiadu zgonie z art.4 ust.1 ustawy o pomocy.............. a w pouczeniu wymieniałam konsekwencje dla dłużnika jak odmówi przeprowadzenia wywiadu (art.5 ust.3 ) a teraz dostała kolejny wniosek dot.tego samego dłużnika który wcześniej był na wywiadzie i wszystko od niego odebrałam -więc nie wydałam decyzji o uchylaniu się. Czy do obecnego wniosku o podjecie działań ma zastosowanie art.4 ust 1 ustawy czy art.5 a ust.1???? bo ja myślę że tak -w końcu nie ma decyzji ale jest to kolejny wniosek dot. tego samego dłużnika.Zakręciłam się -pomóżcie.
Moi drodzy. Pomóżcie! Wniosek o podj. działań z 09.10.2015, wezwanie na wywiad wysłano 19.10.2015 r. Pismo podwójnie awizowane. Data zwrotu 04.11.2015. Czas na zgłoszenie na wywiad podajemy termin 7 dni. Wiec teoretycznie do 11 ma czas a wniosek do 09.11 JAK LICZYCIE TERMINY?????
Ala, spokojnie, złap oddech.
Nie ma terminów na załatwienie wniosku o podjęcie działań wobec dłużnika.
Rób to bez zbędnej zwłoki i tak szybko jak okoliczności pozwalają.
Facet ma się zgłosić do 11.11.2015r. Odczekaj ze 2 dni więcej i dalej ładuj pisma. Terminów sobie pilnuj jak już Ci wejdzie postępowanie z KPA.
W przypadku uniemożliwienia przez dłużnika alimentacyjnego przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego, odmowy złożenia oświadczenia majątkowego, odmowy zarejestrowania się w Powiatowym Urzędzie Pracy jako bezrobotny, odmowy zarejestrowania się jako poszukujący pracy, braku możliwości zarejestrowania się jako bezrobotny, organ właściwy dłużnika zgodnie z art. 5 ust. 3 wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Następnie tutejszy organ wydaje stosowną decyzję. Jeżeli decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych stanie się ostateczna, organ właściwy dłużnika składa wniosek o ściganie za przestępstwo określone w art. 209 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.), oraz po uzyskaniu z centralnej ewidencji kierowców informacji, ze dłużnik alimentacyjny posiada uprawnienia do kierowania pojazdami, kieruje wniosek do starosty o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego wraz z odpisem tej decyzji - co jest zgodne z art. 5 ust. 3b ustawy.
W przypadku gdy dłużnik przez okres 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów nie wydaje się decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. (zgodne z art. 5 ust. 3a ustawy).
Po otrzymaniu kolejnego wniosku, o którym mowa w art. 3 ust. 5, dotyczącego tego samego dłużnika alimentacyjnego organ właściwy przeprowadza z dłużnikiem wywiad alimentacyjny oraz odbiera od niego oświadczenie majątkowe. W przypadku, gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego pozostaje w mocy.
a co gdy ktoś nie dochowuje terminów kpa tak jak ja w tamtym okresie zasilkowym ze wzgledu na to ze tak powiem zbyt malo rak do pracy To starszna zbrodnia wg kontrolujacych