Wezwanie o uzupełnienie - pomóżcie proszę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 maja 2023, 9:28

Wysłałam Pani wezwanie o uzupełnienie wniosku w ciągu 7 dni. Otrzymała je we wtorek, dziś przyszła jednak przyniosła nie te dokumenty co trzeba. Być może nie uda Jej się dostarczyć mi "prawidłowych" przed upływem tych 7 dni bo musi iść jeszcze do zarządcy i ZUS.
Czy mogę napisać notatkę służbową, ze była, ale dokumenty przyniosła nie te co trzeba?
Jest to osoba widać biedna i nieporadna i chciałabym aby udało Jej się skorzystać z dodatku.
Jak to rozwiązać?
mmartyna
Stażysta
Od: 09 sty 2023, 11:48
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 maja 2023, 12:57

Wysłałam Pani wezwanie o uzupełnienie wniosku w ciągu 7 dni. Otrzymała je we wtorek, dziś przyszła jednak przyniosła nie te dokumenty co trzeba. Być może nie uda Jej się dostarczyć mi "prawidłowych" przed upływem tych 7 dni bo musi iść jeszcze do zarządcy i ZUS.
Czy mogę napisać notatkę służbową, ze była, ale dokumenty przyniosła nie te co trzeba?
Jest to osoba widać biedna i nieporadna i chciałabym aby udało Jej się skorzystać z dodatku.
Jak to rozwiązać?
wydłuż jej termin ot co ;)
pamiętaj, że decyzja o dodatku mieszkaniowym powinna być wydana w ciągu miesiąca
jednakże zgodnie z KPA można ten okres wydłużyć do 2 miesięcy jeśli jest to uzasadnione
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 11 maja 2023, 13:00

art.7 ust. 7. UDM Decyzję w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego wydaje się w ciągu miesiąca od dnia złożenia wniosku.

KPA
Rozdział 7. Załatwianie spraw.
Art. 35 [Terminy załatwiania]
§ 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki.
§ 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ.
§ 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 11 maja 2023, 13:39

brodafix pisze:
11 maja 2023, 12:57
Jak to rozwiązać?
wydłuż jej termin ot co ;)
pamiętaj, że decyzja o dodatku mieszkaniowym powinna być wydana w ciągu miesiąca
jednakże zgodnie z KPA można ten okres wydłużyć do 2 miesięcy jeśli jest to uzasadnione
Wyślij proszę jakiś wzór pisma wydłużającego termin.
mmartyna
Stażysta

Napisano: 11 maja 2023, 14:14

kiedy został złożony wniosek ? minął miesiąc ?
jeśli nie to wystarczy, że strona sama poprosi o wydłużenie terminu na oświadczeniu
jeśli zbliża się termin miesiąca to należy wydać postanowienie
daj maila to wyślę ci wzór postanowienia
brodafix
Podinspektor

Napisano: 11 maja 2023, 14:24

brodafix pisze:
11 maja 2023, 14:14
jeśli nie to wystarczy, że strona sama poprosi o wydłużenie terminu na oświadczeniu
poproszę [email protected] Dziękuję
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 11 maja 2023, 14:34

brodafix pisze:
11 maja 2023, 14:14
Nie, miesiąc minie 24 maja...
Co w takim oświadczeniu ma napisać?
mmartyna
Stażysta

Napisano: 12 maja 2023, 8:27

Nie, miesiąc minie 24 maja...
Co w takim oświadczeniu ma napisać?
zwykłą prośbę o przedłużenie terminu, w którym będzie w stanie donieść dokumenty [ do 24 maja oczywiście ]
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x