Witam, gminna komisja rewizyjna zarządała wglądu w dokumentację - wywiady, decyzje, dochody. Mogę im udostępnić? miał ktoś taki przypadek? Co z ochroną danych osobowych?
Ani komisja rewizyjna ani sam Burmistrz nie ma prawa wglądu w żadne dokumenty dot. przyznawania i wypłacania świadczeń z pomocy społecznej i wszystkich pozostałych świadczeń obsługiwanych w Ośrodku.
Przetwarzamy dane wrażliwe naszych klientów i nikt oprócz pracowników (i oczywiście osób kontrolujących z urzędu wojewódzkiego) nie ma prawa żądać od nas wglądu w akta klientów. Mogą jedynie zajrzeć sobie w sprawozdania lub inne dokumenty, gdzie nie ma imiennych danych klientów.
Dziękuję wam za odpowiedzi, ale na jaką podstawę prawną mam się powołać? Radni naciskają i mówią, że mają do tego prawo. Myśmy odmówili i przeciągamy sprawę bo nie wiem na jakiej podstawie mamy udostępnić dane.
ehhh masakra....ludzie niekompetentni mają zaglądać w akta naszych klientów? to śmieszne, to też mieszkańcy gminy, nie wierzę im, te informacje mogą się rozejsć wśród innych ludzi, a wtedy to będzie wina pracownika.....