Właściwość miejscowa OPS a świadczenia - opiekun prawny z in - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 13 cze 2018, 12:36

Witam!
Temat dotyczy mojego ojca, który zgodnie z decyzją sądu jest osobą ubezwłasnowolnioną całkowicie, ale dotychczas nie ustanowiono opiekuna prawnego (niebawem to się stanie). W chwili obecnej mój ojciec korzysta ze świadczeń OPS (opieka specjalistyczna, terapia zajęciowa, zasiłek pielęgnacyjny). Z myślą o konieczności uporządkowania spraw, złożyłem wniosek o ubezwłasnowolnienie ojca. Miało to służyć również ewentualnemu umieszczeniu go w DPS w przyszłości. Mieszkam w miejscowości oddalonej od niego 200 km, a w miejscu zamieszkania ojca mieszka siostra, która notabene była bardziej związana z ojcem, którą również finansowo zawsze wspierał. Obecnie ma zapewnioną opiekę, którą ja zorganizowałem, w tym terapia zajęciowa z odbiorem i dowozem do domu, opiekunka z MOPS. Siostra w weekendy zabierze ojca do siebie na 3-4 godziny i odwozi do domu.
Pojawił się jednak temat: kto zostanie opiekunem prawnym? Siostra stanowczo odmawia, zarzucając mi jednocześnie, że tym ubezwłasnowolnieniem to tylko "bigosu" narobiłem. Ojciec ma chorobę otępienną, tak dłużej według mnie być nie mogło (goniłem niejednokrotnie 200 km, żeby załatwić wraz z ojcem jakiekolwiek sprawy, w tym nawet takie bzdety jak odebranie przesyłki poleconej z poczty, bo siostra zapominała, nie miała czasu). Strasznie mnie to zmęczyło, więc jestem zdecydowany na DPS. Nie ma problemu, abym to ja został opiekunem prawnym, ale jestem z innej gminy, a zgodnie z KC miejscem zamieszkania osoby ubezwłasnowolnionej jest miejsce zamieszkania opiekuna i tym samym nie mógłbym chyba skierować wniosku o DPS do gminy, w której mieszka obecnie ojciec. Ponadto zastanawiam się, czy dotychczasowe świadczenia jak opiekunka czy terapia zajęciowa nie zostałyby wstrzymane, bo ...ubezwłasnowolniony zgodnie z KC nie będzie już mieszkańcem gminy, mimo iż nadal będzie tam przebywał. Wywiady środowiskowe oczywiście u mnie - fikcja. Czy ktoś przerabiał podobny temat i czy jest szansa na zachowanie dotychczasowych świadczeń do czasu umieszczenia w DPS oraz skierowanie przez OPS do DPS blisko miejsca obecnego zamieszkania?
Henry
Praktykant
Od: 13 cze 2018, 12:02
Zajmuję się: Administracja

Napisano: 13 cze 2018, 14:49

Dzień dobry,
nie jestem pracownikiem socjalnym, ale temat dps znam z innej strony. Nie wiem, jak jest z kierowaniem do innego dps, chyba nie jest też tak prostu umieścić osobę ubezwłasnowolnioną w dps bez zgody sądu (ale nie wiem).
Wiem natomiast, że opłaty za dps są horrendalne - i że obciążane są nimi rodziny pensjonariuszy. Mechanizm jest prosty: cała nadwyżka ponad 1542 zł miesięcznie (na osobę) idzie na dps. Dotyczy to dzieci, wnuków etc.
Opowieści w rodzaju "dogadamy się proszę Pana co do kwoty, podpiszemy umowę" - można między bajki włożyć. Jeśli kwota z umowy nie pokrywa kosztów, organ w trybie art 59 ups wydaje decyzję o płatności. A dps może kosztować 3000, 4000, 5000, 6200...

Ostatecznie więc, jeśli tylko Pan nie ma bardzo niskich dochodów (i nie będzie próbował ich zwiększyć, dotyczy to też Pana dzieci, jeśli są dorosłe), to będzie Pan mocno "kasowany" za pobyt ojca w dps. Tak samo siostra, co raczej nie poprawi Państwa relacji.

Chyba że ojciec ma z 6000 emerytury - wtedy te ustawowe 70% wystarczy na dps...:) W innym wypadku szukałbym innych rozwiązań. Absolutnie najdroższe (i nieodwracalne) są rozwiązania państwowe.

pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x