Wierzycielka złożyła wniosek w sierpniu o świadczenie z FA na 25/26 bez zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji. Przedłużyłam postępowanie do listopada ale zaświadczenia dalej brak ( bardzo trudny komornik) Czy jeżeli wierzycielka złożyła by mi oświadczenie o bezskuteczności egzekucji to czy mogę jej wypłacić? I co z oświadczeniem ze w 2024 nie otrzymała żanych należności? Czy muszę czekać na to zaświadczenie od komornika, żeby mieć od niego podkładke ze nic nie otrzymała w 2024 na poczet alimentów?
Tak oczywiście> Najpierw wysłałam do komornika e-doręczeniami. Z uwagi że minął miesiąc od pisma zadzwoniłam. Pani komornik bardzo nie miła powiedziała ze ona nie ma obowiązku odpowiadać na e-doręczenia. Więc jeszcze raz poszło tylko tym razem Pocztą Polską. Teraz komornik z uwagi na wniosek o umorzenie które wniosło jedno z dzieci 18 lat. Wysyła do nas pisma żeby podać jej zadłużenie i jakie kwoty na każde dziecko osobno poszły. Odpisałam jej ogólne zadłużenie bo my robiąc wpłaty dajemy najpierw na odsetki a potem na należności ale ogólnie na dwoje dzieci było rozliczne wpłaty. Nie wiem o co jej chodzi ale nie idzie się z nią porozumieć. Dlatego zastanawia mnie czy jak by strona oświadczyła że egzekucja jest bezskuteczna na to jedno jeszcze dziecko to czy mogę jej wypłacić? i czy muszę miec od komornika to zaświadczenie, ze w roku 2024 nie otrzymała kwot na poczet alimentów.