czy pisaliście już pisma do pcpr lub ops o wezwanie rodzica biologicznego spoza własnego terenu w sprawie złożenia wniosku o odstąpienie od naliczenia odpłatności za pobyt dziecka w pieczy. Mam problem jak to ugryźć jak takie pismo powinno wyglądać
Moim zdaniem nie mamy podstaw prawnych do wysyłania pism do ośrodków pomocy społecznej o prowadzenie czynności związanych z prowadzonym przez PCPR postępowaniem w sprawie ustalenia opłaty za pobyt dzieci. Takie pismo należy wysłać na adres strony, z żądaniem przedłożenia określonych dokumentów, oświadczeń, itp..
może masz i rację ale z tego co wiem teraz możemy wzywać biologicznych tylko tych którzy bezpośrednio zamieszkują na terenie gminy w której jest zlokalizowany pcpr lub na terenie gminy bezpośrednio sąsiadującej to wynika z par 51 k.p.a, a są gminy które nie są w zasięgu działań pcpr. My mamy taką 1 gminę, która nie jest w bezbośrednim sąsiedztwie z gminą na terenie której jest pcpr i z tego co wiem w takich sytuacjach mamy wysyłać wniosek do ops, bo rodzic mieszka poza zasięgiem pcpr