wniosek do sądu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 03 lut 2014, 16:54

czy ktoś składał wniosek do sądu o umieszczenie osoby chorej psychicznie w szpitalu psychiatrycznym bez jej zgody jeśli tak to na jaki art. sie powoływaliście - art.29 ?
~zosia

Napisano: 03 lut 2014, 17:44

A ta osoba nie ma rodziny?
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2014, 11:15

jeżeli nie możesz liczyć na rodzinę to:
Na podstawie art. 29 ustawy z dnia 19 sierpnia 1994r. o ochronie zdrowia psychicznego wnosimy niniejszym o orzeczenie potrzeby przyjęcia do szpitala psychiatrycznego Pana ......, ur. ....r. bez jego zgody.
ale od razu mówię marne szanse, ale próbuj...
~toma

Napisano: 04 lut 2014, 12:39

a nie trzeba tego dodatkowo uzasadnić? tle tylko wystarczy?
~zuzia

Napisano: 04 lut 2014, 12:59

trzeba, dobrz mieć także jakieś dobre dowody, że zaistniała taka potrzeba. ponadto należy dołączyć zaświadczenie lekarza psychiatry.
~magda

Napisano: 04 lut 2014, 13:39

tylko jak zaświadczenie od psychiatry, a zgłosi się? jak na leczenie nie chce to do lekarza pójdzie?
~Dora

Napisano: 04 lut 2014, 13:59

zgodnie z obowiązującą ustawą w sądzie nie jest wymagane zaświadczenie psychiatry.Sąd powołuje biegłych . ja 2-krotnie składałam takie wnioski do sądu i mam postanowienia pozytywne .
~klio

Napisano: 04 lut 2014, 14:03

Uzasadnić trzeba - opisz sytuację tej osoby. Natomiast jeśli chodzi o zaświadczenie lekarskie to była wizyta domowa w obecności pracownika socjalnego i lekarz wystawił zaświadczenie. Oczywiście później i tak było badanie biegłego, ale się udało i osoba poszła do szpitala.
~iza

Napisano: 04 lut 2014, 14:13

Nie musi być zaświadczenia od psychiatry. Też mam już pozytywne postanowienia sądu.
Nasz wniosek był dobrze umotywowany, załączone notatki pracownika socjalnego.
~Esia

Napisano: 04 lut 2014, 14:15

My składaliśmy, lecz chyba nasze dowody nie wystarczyły, bo sąd oddalił nasz wniosek. Mieliśmy badanie psychiatryczne. Jeżeli mogę podpowiedzieć w kwestii badania psychiatrycznego, to złóżcie wniosek do sądu bez zaświadczenia, napiszcie we wniosku, że wystąpiliście do PZP o przebadanie takiej to a takiej osoby i załączcie do wniosku do sądu kserokopię prośby wysłanej do PZP. Naturalnie musicie wystąpić do PZP o zaświadczenie i napiszcie do PZP, że po przebadaniu takiej osoby prosicie o przesłanie badania do sądu, w związku ze złożonym wnioskiem o leczenie w zakładzie zamkniętym i poproście także by PZP przysłała także i wam takie zaświadczenie.
~Ryska

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x