rodzina - rodzice + 4 dzieci miały już przyznane karty tradycyjne. Kobieta złożyła mi w lutym 2018 wniosek o duplikat karty w formie tradycyjnej tylko dla córki z powodu zagubienia. Dzisiaj przyszła karta tradycyjna dla tej córki. Jednocześnie dzisiaj wydałam jej wniosek o dodatkowe formy kart dla kobiety ( rodzica) , drugiego rodzica oraz 4 dzieci ( w tym dla tej córki dla której wnioskowano o duplikat karty). Czy za tę kartę elektroniczną dla tej córki która miała wydany duplikat karty tradycyjnej należy jeszcze raz zapłacić 9,21 zł ?
Kwota opłat za wydanie duplikatu Karty Dużej Rodziny wynosi od 1 marca 2018 r. – 9,40 zł.
Uważam, że Pani nie powinna ponieść opłaty za dodatkowa formę KDR dla córki. Pierwszy wniosek podejrzewam, że Pani składała przed 01.01.2018r. Teraz wydany został duplikat (za opłatą - jak się domyślam), więc córka ma już kartę a Pani wnioskuje tylko o dodatkową formę, z opłaty za którą według MRPiPS jest zwolniona.
Opłata 9,21zł; uważam tak jak Herka. Jeśli osoba w tym roku złożyła wniosek o duplikat mogła od razu zaznaczyć, że prosi również o formę elektroniczną. Skoro tego nie zrobiła - teraz powinna wnieść opłatę.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Prawda 9,40 jest za duplikat, natomiast kwota opłat za „domówienie” drugiej formy Karty 9,21 zł.
Ale co do reszty to nie jestem taka pewna. Może źle to rozumiem, ale karta główna, była wydana przed 01.01.2018r. a duplikat to tylko odwzorowanie tej pierwszej karty ...
Moim zdaniem tez nie ponosi opłaty. jak mogła zamówić duplikat w formie elektronicznej skoro wcześniej nie miała karty w formie elektronicznej? miała tylko tradycyjna. sama nie wiem