Wniosek o podjęcie działań a podwyższenie kwoty alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 lut 2019, 11:30

Witam, Kobieta na początku okresu świadczeniowego złożyła wniosek o FA, wszystko ok-przyznałam i wysłałam wniosek o podjęcie działań do OWD.
Następnie kobieta przychodzi z nowym wnioskiem-wniosek o zmianę ze względu na podwyższenie kwoty FA. I tu zadziałałam automatycznie-dec zmieniająca, przyznanie wyższej kwoty FA i nowy wniosek o podjęcie działań do OWD.
Tu pojawia się problem: OWD wysłał mi pismo, w którym wnosi o wskazanie podstawy prawnej do prowadzenia postępowania z drugiego wniosku, gdyż zaznacza, że wskazana podstawa prawna (art.3 ust.5 pkt.2 Organ właściwy wierzyciela występuje z wnioskiem do organu właściwego dłużnika o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w przypadku: 2) przyznania osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego) nie ma odniesienia do zaistniałych okoliczności(tj. Zmiana decyzji przyznającej świadczenia w związku z podwyższeniem kwoty zasądzonych alimentów). Jak z tego wybrnąć? W sumie widzę, że chyba rzeczywiście się rozpędziłam z kolejnym wnioskiem do OWD, ale co teraz?? Napisać im pismo, że w związku z brakiem podstawy proszę o wycofanie? Kurcze nie wiem jak to formalnie ugryźć...
monika1
Stażysta
Od: 31 mar 2016, 9:05
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2019, 15:13

Tak, rozpędziłaś się :) Coś musisz napisać....
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 19 lut 2019, 9:37

To już wiem, ale liczyłam bardziej na pomocną dłoń, która wskaże czy że mogę odpisać, że proszę o wycofanie wniosku o podjęcie działań nr 2, albo że w odp na pismo wyjaśniam, że nie znajduję podstawy prawnej, dlatego proszę o prowadzenie działań z wniosku nr 1. Chodzi mi o jakieś artykuły, przepisy które mówią o wycofaniu wniosku/proponują co mogę zrobić...Mądre głowy-help :-)
monika1
Stażysta
Od: 31 mar 2016, 9:05
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2019, 10:08

napisz pismo z prośbą o wycofanie wniosku
Gosia :)
Stażysta
Od: 03 sie 2017, 11:55
Zajmuję się: ŚR,FA

Napisano: 19 lut 2019, 10:20

A na jakiej podstawie?