Witam, Kobieta na początku okresu świadczeniowego złożyła wniosek o FA, wszystko ok-przyznałam i wysłałam wniosek o podjęcie działań do OWD.
Następnie kobieta przychodzi z nowym wnioskiem-wniosek o zmianę ze względu na podwyższenie kwoty FA. I tu zadziałałam automatycznie-dec zmieniająca, przyznanie wyższej kwoty FA i nowy wniosek o podjęcie działań do OWD.
Tu pojawia się problem: OWD wysłał mi pismo, w którym wnosi o wskazanie podstawy prawnej do prowadzenia postępowania z drugiego wniosku, gdyż zaznacza, że wskazana podstawa prawna (art.3 ust.5 pkt.2 Organ właściwy wierzyciela występuje z wnioskiem do organu właściwego dłużnika o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w przypadku: 2) przyznania osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego) nie ma odniesienia do zaistniałych okoliczności(tj. Zmiana decyzji przyznającej świadczenia w związku z podwyższeniem kwoty zasądzonych alimentów). Jak z tego wybrnąć? W sumie widzę, że chyba rzeczywiście się rozpędziłam z kolejnym wnioskiem do OWD, ale co teraz?? Napisać im pismo, że w związku z brakiem podstawy proszę o wycofanie? Kurcze nie wiem jak to formalnie ugryźć...