Witajcie, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z wnioskiem o pomoc bardzo trudnego klienta ops. Podopieczna korzysta od około 3 lat z zasiłków. Wielokrotnie otrzymywała odmowy zasiłków, ponieważ ubiegała się o potrzeby, które nie stanowiły podstawowych potrzeb bytowych (np. zeszyt A4, długopisy, koperty, koszulki do segregatorów, usługę pralni aby wyprać pokrowce z foteli, durszlak, deska do pracowania klipsy do bielizny i wiele tego typu). W tym miesiącu napisała wniosek o treści " Wniosek o udzielenie pomocy finansowej na wszystkie potrzeby o które bezskutecznie wnioskuję od wielu miesięcy zawarte w poprzednich wnioskach, które są niezmiennie aktualne. Pani do 30.06.2025 r. posiadała zasiłek stały. Nie złożyła nowego wniosku do Powiatowego Zespołu. W lipcu ma dochód utracony. Zastanawiam się, czy wysłać jej wniosek o uzupełnienie braków w zakresie wskazania konkretnych potrzeb? Przecież nie będę wertować każdego wniosku i wypisywać tych potrzeb!! Czy ma ktoś jakiś pomysł jak " ugryźć" taki wniosek?
(...) Zastanawiam się, czy wysłać jej wniosek o uzupełnienie braków w zakresie wskazania konkretnych potrzeb? Przecież nie będę wertować każdego wniosku i wypisywać tych potrzeb!!
Nie. Od tego jest wywiad, żeby wnioskodawca mógł zgłosić/doprecyzować swoje potrzeby.
to wiem, bo już to przerabiałam z tą panią. Ona mi pewnie powie: " przecież jest wszystko napisane w dokumentach, w poprzednich wnioskach: Kiedyś mi powiedziała, że trzeba być amebą umysłową, żeby tego nie rozmieć!!!!
Zastanawiam się, czy jak mi nie wskaże tych konkretnych potrzeb, to mogę odmówić jej pomocy lub czy mogę wysłać jej pismo o uzupełnienie braków z informacją, że jak tego nie zrobi, to wniosek pozostanie bez rozpatrzenia?
Jeszcze raz powtórzę: wysyłanie wniosku o uzupełnienie braków jest formalnie bezskuteczne w sytuacji, gdy elementem postępowania jest wywiad, w trakcie którego rozmawiasz twarzą w twarz ze stroną postępowania i wnioskodawca powinien wtedy doprecyzować wniosek i zgłosić swoje potrzeby. Jeżeli tego nie robi, a dodatkowo ubliża, jest arogancki(a), nie odpowiada na pytania, co utrudnia ustalenie jego (jej) sytuacji i potrzeb, to takie zachowanie wyczerpuje znamiona braku współpracy z pracownikiem socjalnym w rozwiązywaniu swojej trudnej sytuacji życiowej i kwalifikuje się do odmowy.