wniosek o popełnionym przestępstwie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 lut 2012, 11:22

mam pytanie bo słyszę rózne wersje. Czy Zi wystepuje z takim wnioskiem do prokuratury jako zespół czy policja w ramach swoich kompetencji
~ewelina

Napisano: 02 lut 2012, 17:18

Jeśli Zespół uzna, że jest podejrzenie popełnienia przestępstwa to picze wniosek, żadna instytucja za niego tego nie robi.
~Danka

Napisano: 02 lut 2012, 19:59

no ale w ZI jest policja więc moze w ramach swoich kompetencji
~@

Napisano: 03 lut 2012, 9:54

Biedne te rodziny.
~Danka

Napisano: 03 lut 2012, 10:44

W nas grupa robocza podejmuje decyzje o zawiadomieniu prokuratury. Pismo podpisuje przwodnicząca ZI>
~K

Napisano: 03 lut 2012, 11:22

Witam
ZI może złożyć w Prokuraturze zawiadomienie o popełnionym przez sprawcę przemocy przestępstwie, np. znęcania się, gdyż jest to przestępstwo ścigane z urzędu. Wcześniej należy to jednak przedyskutować z ofiarą przemocy, gdyż w razie odmowy składania zeznań przez nią nie będzie materiału dowodowego wystarczającego do przedstawienia sprawcy zarzutu popełnienia przestępstwa.

Najlepiej byłoby gdyby to pokrzywdzona złożyła sama zawiadomienie o przestępstwie, wówczas zostanie od razu przesłuchana w charakterze świadka, po dołączeniu dokumentów z ZI powinno to wystarczyć do przedstawienia sprawcy zarzutu popełnienia przestępstwa. Tuz po tym pokrzywdzona może złożyć wniosek o nakazanie sprawcy opuszczenia mieszkania - jako środek zapobiegawczy.

Pozdrawiam
~Mariusz Stelmaszczyk

Napisano: 03 lut 2012, 13:36

Mariusz......jesteś pracownikiem socjalnym??
~K

Napisano: 03 lut 2012, 22:53

nie, jest prawnikiem, specjalista w tym, o czym pisze ( patrz: wujek Google), fajnie, że tu jest:)
~Basia

Napisano: 03 lut 2012, 23:18

wyskoczyłam, choć pytanie było do Mariusza, ale to dlatego, że naprawdę się cieszę, że tu zajrzał
~Basia

Napisano: 04 lut 2012, 23:22

Ja również cieszę się, że znalazłem to forum. Pracownicy socjalni i prawnicy mogą się od siebie nawzajem dużo nauczyć.
~Mariusz Stelmaszczyk

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x