wniosek o popełnionym przestępstwie
wniosek o popełnionym przestępstwie
mam pytanie bo słyszę rózne wersje. Czy Zi wystepuje z takim wnioskiem do prokuratury jako zespół czy policja w ramach swoich kompetencji
Re: wniosek o popełnionym przestępstwie
Jeśli Zespół uzna, że jest podejrzenie popełnienia przestępstwa to picze wniosek, żadna instytucja za niego tego nie robi.
no ale w ZI jest policja więc moze w ramach swoich kompetencji
W nas grupa robocza podejmuje decyzje o zawiadomieniu prokuratury. Pismo podpisuje przwodnicząca ZI>
Witam
ZI może złożyć w Prokuraturze zawiadomienie o popełnionym przez sprawcę przemocy przestępstwie, np. znęcania się, gdyż jest to przestępstwo ścigane z urzędu. Wcześniej należy to jednak przedyskutować z ofiarą przemocy, gdyż w razie odmowy składania zeznań przez nią nie będzie materiału dowodowego wystarczającego do przedstawienia sprawcy zarzutu popełnienia przestępstwa.
Najlepiej byłoby gdyby to pokrzywdzona złożyła sama zawiadomienie o przestępstwie, wówczas zostanie od razu przesłuchana w charakterze świadka, po dołączeniu dokumentów z ZI powinno to wystarczyć do przedstawienia sprawcy zarzutu popełnienia przestępstwa. Tuz po tym pokrzywdzona może złożyć wniosek o nakazanie sprawcy opuszczenia mieszkania - jako środek zapobiegawczy.
Pozdrawiam
ZI może złożyć w Prokuraturze zawiadomienie o popełnionym przez sprawcę przemocy przestępstwie, np. znęcania się, gdyż jest to przestępstwo ścigane z urzędu. Wcześniej należy to jednak przedyskutować z ofiarą przemocy, gdyż w razie odmowy składania zeznań przez nią nie będzie materiału dowodowego wystarczającego do przedstawienia sprawcy zarzutu popełnienia przestępstwa.
Najlepiej byłoby gdyby to pokrzywdzona złożyła sama zawiadomienie o przestępstwie, wówczas zostanie od razu przesłuchana w charakterze świadka, po dołączeniu dokumentów z ZI powinno to wystarczyć do przedstawienia sprawcy zarzutu popełnienia przestępstwa. Tuz po tym pokrzywdzona może złożyć wniosek o nakazanie sprawcy opuszczenia mieszkania - jako środek zapobiegawczy.
Pozdrawiam
nie, jest prawnikiem, specjalista w tym, o czym pisze ( patrz: wujek Google), fajnie, że tu jest:)
wyskoczyłam, choć pytanie było do Mariusza, ale to dlatego, że naprawdę się cieszę, że tu zajrzał
Ja również cieszę się, że znalazłem to forum. Pracownicy socjalni i prawnicy mogą się od siebie nawzajem dużo nauczyć.
Oprócz wniosek o popełnionym przestępstwie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
WNIOSEK DO PROKURATURY
zarządzenie
Dane osobowe w zespole interdyscyplinarnym i ops
miejsce spotkań
Jak zakończyć procedurę???????
Przemoc domowa – poradnik prawny
Członek Zespołu Interdyscyplinarnego
weryfikacja
fundacje
Przwodniczący ZI czy musi.....?
Sprawa już w sądzie a założono niebieską kartę...
Sprawy administracyjne w ZI
Program Przeciwdziałanie Przemocy
grupa robocza - niechęć ofiary
informowanie osób objętych nadzorem
MAKABRYCZNA PRZEMOC jestem świadkiem